latinica  ћирилица
24/11/2021 |  16:54 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Вархељи: БиХ има европску перспективу (ВИДЕО)

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи у Сарајеву је данас разговарао са члановима Предсједништва, предсједавајућим Савјета министара, као и представницима опозиционих парламентарних странака на нивоу БиХ.
Оливер Вархељи - Фото: РТРС
Оливер ВархељиФото: РТРС

Након састанака у обраћању новинарима поручио је да БиХ има европску перспективу, да је потребно реализовати 14 приоритета из мишљења Европске комисије и осигурати кандидатски статус БиХ.

За инфраструктурне пројекте у БиХ у Бриселу планирају више од милијарду и по евра, поручује европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи. Заузврат из ЕУ траже функционалне инстутуције БиХ.

- БиХ је изузетно важна корисница програма и плана. Нјегова реализација омогућила би спровођење кључних пројеката које смо већ претходно усагласили са домаћим властима у БиХ. Међутим, то подразумијева хитно дјеловање како би се реализовали пројекти у области транспората, попут коридора 5Ц, који не подразумијева само ауто-пут, него и жељезнички саобраћај, потом деминирање ријеке Саве и осигурање путне комуникације на релацији Сарајево–Подгорица - рекао је Вахрељи.

Представници Републике Српске на нивоу БиХ спремни су да подрже сваку одлуку о пројектима у Српској, Федерацији или Брчко дистрикту, поручује српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Каже, БиХ је у сталној кризи од Дејтона, иако се сада покушава представити да је тренутна криза највећа. Додик је предложио да Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт направе споразум о имовини.

- Говорили смо покушава се направити покриће за неуставне одлуке Уставног суда, за чињеницу да се већ пресуђене ствари, говорим о Уставу БиХ, рецимо о имовини, покушавају поново вратити у надлежност БиХ, што није њена надлежност - рекао је Додик

Додик је изјавио да је на састанку са Вархељијем рекао да је могуће да постоје Оружане снаге које су донесене споразумом два ентитета, а касније је то утврђено на нивоу БиХ, што говори да је ентитет активан у томе.

Он је навео да је предложено смањење Оружаних нага БиХ за пола у саставу и трошковима.

- Упознали смо комесара о томе, а он инсистира на томе да треба очувати мир што је разумно и што је тачно. Ми из Републике Српске нисмо никад ни позивали на неку врсту рата - нагласио је Додик.

Бошњачки члан Предсједништва тражи поштовање Устава БиХ. За Џаферовића су под разним притисцима отете надлежности Српске, одузете у складу са Уставом.

Са Вархељијем разговарали су представници опозиције у Српској и Федерацији.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да су Вархељију пренијели да се од актуелне власти не може очекивати да ријеши кризу и нагомилане проблеме.

- Изгубићемо милијарду и по евра. Бацићемо их кроз прозор. То је потпуно јасно јер је за повлачење новаца за инвестиције неопходна и реформа правосуђа коју они нису способни да ураде - оцијенио је Шаровић.

На састанку са комесаром ЕУ за проширење и сусједство Оливером Вархељијем предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија нагласио је значај имплементације Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, Тегелтија је нагласио потребу унутрашњег дијалога, без пријетњи и наметања рјешења и досљедног поштовања Дејтонског мировног споразума.