latinica  ћирилица
25/11/2021 |  07:48 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Савић-Самарџија: Наметање празника није прихватљиво и представља неку врсту диктатуре (ВИДЕО)

ФБиХ обиљежава тзв. "дан државности". У Републици Српској је обичан радни дан.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

Српски представници у дипломатско-конзуларној мрежи одговорили су министарки иностраних послова Бисери Турковић, да не славе лажни празник.

Двадесет пети новембар није празник усаглашен на нивоу БиХ и зато, кажу амбасадори, нећемо подржати јасну намјеру министарке Турковић да угњетава српски народ.

- У Амбасади БиХ у Русији данас је радни дан, а наметати празнике је нека врста диктатуре - изјавио је за Јутарњи програм наше телевизије амбасадор Жељко Самарџија.

На данашњи дан 1943. године у Мркоњић Граду одржано је Прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ.

Политиколог Војислав Савић истиче да се Срби не одричу ЗАВНОБиХ-а, јер су изнијели највећи дио борбе у Другом свјетском рату на подручју БиХ и бивше Југославије.

- Тековина ЗАВНОБиХ-а је важна, али контекст који се данас извлачи није прихватљив за српски народ - истакао је Савић.

Истакао је да Бисера Турковић злоупотребила своју позицију.

- Налог Турковићеве је један чин сујете. Злоупотреба је зато што је тај закон о празновању усвојила ФБиХ. То није закон на нивоу БиХ - појаснио је Савић.

Досадашњи сазиви Парламентарне скупштине БиХ нису усагласили Закон о празницима. Власти Републике Српске инсистирају да се дан државности БиХ празнује 21. новембра када су у Дејтону потписани Мировни споразум и Устав БиХ по којем је БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.