latinica  ћирилица
25/11/2021 |  12:31 ⇒ 14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ спрема нова правила за путнике?

Европска унија ће препоручити рок од девет месеци за валидност вакцинације против ковида за путовања у блок, а такође ће предложити давање приоритета вакцинисаним путницима, наводи се у документу у који је Блумберг имао увид.

Европска комисија ће предложити да земље чланице наставе да примају све путнике који су вакцинисани вакцинама које је одобрио блок. Такође позива земље да се поново отворе од 10. јануара за све оне који су користили вакцине које је одобрила Свјетска здравствена организација, наводи се у документу.

Предложена ажурирања такође уводе ново временско ограничење за валидност вакцине, што сугерише да ће бустери бити потребни након периода од девет мјесеци.

Очекује се да ће приједлози, који покривају путовања изван ЕУ, бити објављени касније у четвртак.

Владе ЕУ траже да блок изједначи разлике у правилима како би се олакшала путовања, након што су земље заузеле различите приступе према дужини важења вакцине и бустер дозама.

Како се најновији талас пандемије убрзава широм Европе, извршна власт ЕУ планира да од 1. марта укине своју бијелу листу земаља из којих су дозвољени сви путници без обзира на статус вакцинације. Од тог датума вакцинисани и путници који су прележали вирус са ЕУ дигиталним ковид сертификатом или еквивалентном пропусницом могу да уђу у блок.

Нова правила за дјецу

Ревидирана правила би такође омогућила путовање у ЕУ за дјецу између 6 и 17 година која су имала негативан PCR тест пре поласка, чак и ако нису вакцинисана. Земље ЕУ могле би да захтевају додатно тестирање након доласка, као и карантин или самоизолацију.

Као додатан вид заштите, доказ о негативном PCR тесту би био потребан за све путнике који су вакцинисани вакцином које је одобрила СЗО, али коју није одобрио европски регулатор, као и за оне који су се опоравили од короне.

СЗО је одобрила вакцине компанија Фајзер, Модерна, Џонсон и Џонсон, Астра Зенека, Синофарм, али не и руску вакцину Спутњик. Од наведених вакцина Европска агенција за лијекове (ЕМА) није одобрила ону коју производи Синофарм.

О приједлозима ЕК ће даље одлучивати Европски савјет.