latinica  ћирилица
25/11/2021 |  18:43 ⇒ 26/11/2021 | 06:48 | Аутор: РТРС

Доласком Вархељија у Бањалуку, Европа дала легитимитет Српској (ВИДЕО)

Каква је порука послата након синоћњег састанка европског комесара за проширење Оливера Вархељија са лидерима СНСД-а Милорада Додика, СДА Бакира Изетбеговића и ХДЗ-а Драгана Човића, окупљених први пут након дуго времена.
Додик и Вахељи - Фото: РТРС
Додик и ВахељиФото: РТРС

Додик је јасно пренио став Српске - криза може бити ријешена само повалачењем Инцковог закона и рјешењем питања Уставног суда БиХ.

А на поруке да ће БиХ остати без инвестиционе подршке ЕУ, Додик каже - Српска има алтернативу. Неће пристати на политичка условљавања.

Истовремено, Вархељијев долазак у Бањалуку политички аналитичари оцијењују као јасан сигнал да је Српска важан преговорач у превазилажењу кризе у БиХ.

Присутна је перманентна криза у БиХ коју није лако ријешити. Они који посежу за брзим рјешењима - гријеше, сматра Милорад Додик.

Каже да европски комесар за проширење Оливер Вархељи има доста информација о ситуацији у БиХ. Због лоше ситуације, каже Додик, Вархељи је рекао, бар у пренесеном значењу, да би БиХ могла остати без инвестиционе подршке ЕУ.

Република Српска на политичка условаљавања не пристаје, јасан је Додик.

- Ми нисмо без алтернативе, свјесни смо да слобода није јефтина. Али уколико не успијемо да ангажујемо та средства, ми имамо већ алтернативу. Не пристајемо на условаљавања - категоричан је Додик.

Додик је Вархељија упознао о конкретним рјешењима изласка из кризе БиХ - а то су повлачење Инцковог закона, одлазак странаца из Уставног суда и поништавање одлука овог суда, којима се покушава отети неприкосновена имовина ентитета.

- Они коју су то наметнули треба то и да повуку, након тога можемо разговарати у Парламентарној скупштини БиХ о евентуално неким новим законским рјешењима – истиче Додик.

- Наш приједлог је био да два ентитета и Брчко дистрикт сачине уговор и признају имовину ентитета и да се тај уговор потврди у Парламенту БиХ, који би могао да буде рјешење. Али Бакир Изетбеговић има неке ванвременске и нереалне идеје. Колико сам га разумио синоћ, по њему треба чак и школе, болнице, домове здравља, Електропривреду све што је јавног карактера, рјешавати на нивоу БиХ, по систему да су они неки дародавци који нама дају неку имовину. То питање је ургентно и уколико се не ријеши БиХ ће остати у застоју у којем се налази - истиче Додик.

О конкретним приједлозима бошњачке стране о томе како изаћи из кризе, Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, није говорио. Сматра да је довољно то што су Додик, Човић и он сјели да разговарају и покушали да релаксирају ситуацију.

- Успјешно је зато што се сједило и разговарало шта то не штима, што се бар покушавају приближити ставови и мислим да сва тројица желимо да се ситуација разријеши, да се криза превазиђе и да се иде напријед - наводи Изетбеговић.

Политички аналитичари сматрају да су БиХ и ЕУ са својим политикама проширења у пат позицији. Брисел само интересује криза у БиХ, која је настала противуставним дјеловањем бившег високог представника и заједничких институција које су почеле да дјелују кроз процес мајоризације српског народа.

Долазак Вархељија у Бањалуку јасан је сигнал Европске уније да је Српска важан политички преговарач и да се уважавају њени ставови. Доказ за то је и да Кристијан Шмит, којег Српска не признаје као високог представника, није могао да буде за истим столом са Додиком, Изетбеговићем, Човићем и Вархељијем у Сарајеву.

- Оно што је такође евидентан успјех јесте то да је дат легитимитет Бањалуци као важном преговарачу за политичку будућност БиХ. Шмит је изузет из тих процеса и јасно је да он није политички субјект јер видите да више не инсистирају да он буде наметнут као једна од страна у изласку из ове политичке кризе - нагласио је Жељко Будимир, професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Прва адреса заштите интереса Српске је Народна скупштина. Милорад Додик најављује посебну сједницу између 8. и 10. децембра, на којој ће бити разматрано повлачење сагласности Републике на Оружане снаге БиХ.

У року од шест мјесеци, каже, покушаће се наћи прихватљив, нови модел на нивоу БиХ - демилитаризација или доношење одлуке о Војсци Српске.

Додик је подсјетио да је предлагач одлуке за коју ће се и залагати на тој сједници, као и за проглашење неважења наметнутих закона високих представника.