latinica  ћирилица
28/11/2021 |  12:20 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије пожелио срећан почетак Божићног поста

Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је православним вјерницима срећан и благословен почетак Божићног поста, напоменувши да пост није само уздржање од хране и пића, већ на првом мјесту изграђивање мира, љубави и врлине у себи.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

У видео-обраћању на свом Инстаграм профилу патријарх је навео да пост није дијета и да се смисао поста не састоји, прије свега, у суздржавању од одређене хране, него подразумијева стицање љубави и онога што је Христ својим рођењем донио.

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

- А то је мир, мир са Богом, мир са другим људима, природом, творевином Божијом и мир са самим собом - истакао је Његова светост.

Он је рекао да с тим циљем човјек треба да улаже тјелесни напор, али и да као темељ сваког тог напора има молитву, јер она доводи пред лице Божје и у свјетлост његовог присуства, када се даје могућност да људи сагледају себе, виде своју душу, недостатке, падове и промашаје.

- И да онда, из те најниже тачке свог постојања, упутимо топлу молитву Богу да буде са нама и да његовом славом и силом градимо врлину у себи, тако што ћемо све што смо добили као потенцијал и дар од Бога, уз помоћ Божју, развијати како бисмо створили у себи меру раста висине Христове - рекао је српски патријарх.

Пожеливши да и овај пост буде благословен као и сваки други, патријарх Порфирије је пожелио да Бог да да, поред вјежбања своје воље у лишавању од одређене врсте хране, свако себе лиши сваке лоше помисли и зле жеље.

- Како бисмо, очистивши себе од свега што је у нама недостојно Бога, могли да деблокирамо сваку врсту препреке у развијању врлине, сваког добра, милосрђа, праштања, љубави и постизања мира, којим ћемо се поздрављати на празник рођења Христовог - истакао је патријарх Порфирије.

Данас је почео је шестонедјељни Божићни пост, којим се вјерници Српске православне и Руске православне цркве, као и Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају за празновање рођења Исуса Христа.