latinica  ћирилица
28/11/2021 |  14:40 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Против Српске и Додика пуштени најмрачнији духови прошлости

У борби против Републике Српске и Милорада Додика из боце су пуштени најмрачнији духови прошлости - Харис Силајџић, бошњачки политичар са најекстремнијим ставовима и новинарка Си-Ен-Ен-а Кристијана Аманпур, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Међутим, Силајџић на политичкој сцени БиХ више ништа не значи, док Аманпурова треба да схвати да свијет није исти као деведесетих година - рекао је Ковачевић, коментаришући интервју Силајџића дат Аманпуровој, у којој је позвао на интервенцију НАТО-а против Српске.

Ковачевић наводи да је Силајџић деведесетих година био битан човјек у бошњачкој политици, који је и тада говорио лажи, а да је данас "небитан политички лик који исте лажи понавља".

- Ништа од онога што је Силајџић изговорио није истина и нема везе са било каквом реалношћу. Да не говоримо о томе што позива на међународну интервенцију против Републике Српске - рекао је Ковачевић за Спутњик.

Он је навео да је у Српској јасно да ликови попут Силајџића, али нажалост и званични представници бошњачке политике, константно очекују од једног дијела међународне заједнице да испуне све политичке жеље, односно ратне циљеве Бошњака и да доведу "до Босне у којој постоји мјесто само за Бошњаке и у којој за Србе и Хрвате нема мјеста".

- То је нешто што се неће догодити и тога су апсолутно сви свјесни - истакао је Ковачевић.

Ковачевић медијску кампању против Српске и Додика назива прљавом и ригидном, која подсјећа на вријеме деведесетих, али да су се међународне околности промијениле.

- Руководства Србије и Српске имају развијену комуникацију са свим међународним факторима - рекао је Ковачевић, који је увјерен да неће доћи до развоја ситуације као прије 30 година.

Он је подсјетио да Република Српска нуди да се сви врате у оквире Дејтонског споразума и Устава БиХ, који је важећи и који је на снази.

- Да сједнемо за преговарачки сто и видимо постоји ли шанса да БиХ постоји. А она може да постоји једино на основу важећег устава или неће уопште моћи да постоји - истакао је Ковачевић.

Спутњик подсјећа да је у недавном интервјуу "који је водила новинарка Кристијана Аманпур, позната по својим антисрпским ставовима", Силајџић поновио захтјев да НАТО интервенише против Републике Српске тако што би своје трупе распоредио на Дрини и у Брчком.