latinica  ћирилица
30/11/2021 |  09:11 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

РТРС, 21.20 - Документарни филм: "Чико, ја сам жив немој да ме убијеш" (ВИДЕО)

Радио телевизија Републике Српске вечерас премијерно приказује документарно-играни филм "Чико, ја сам жив немој да ме убијеш", аутора Гвоздена Шарца.
Документарни филм "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!" - Фото: РТРС
Документарни филм "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш!"Фото: РТРС

Филм је у основи је прича Драгана Васића. Као 12-годишњак једини је преживио масакр у врлетима планине Трескавице који су над српским цивилима из села Ледићи починили припадници муслиманско-хрватских снага тзв. АрмијеБиХ и ХОС-а.

Његово свједочење је непроцјењиво. Иако тешко рањен видио је ко је пуцао на ненаоружане цивиле: дјецу, жене. Чудом је преживио, а то што је остао у животу дугује непријатељском војнику који га је рањеног одвео у ратну болницу на Игману. У
филму говоре и преживјели Срби из Ледића, који се из села изашли правцем ка тада Српског Сарајева.

Свједочења су снимљена у студију РТРС у ИТЦ Источном Сарајеву, на посебно припремљеној сценографији која садржи фотографије 24 убијена цивила из Ледића.

Дио кадрова за потребе филма снимљен је камером и дроном у Ледићима. Игране сцене које су урађена на основу свједочења Драгана Васића снимљене су на локалитету Трнова и села Тврдимићи.

За те потребе ангажовано је 15 статиста, велику помоћ су на снимању пружили припадници ПУ Источно Сарајево као и бројни појединци.

Злочин над Србима из села Ледићи, који се десио почетком јуна 1992. године до данас није судски процесуиран. Најмлађа жртва био је 18-мјесечни Милун Тешановић, најстарија 92-годишња Иконија Васић.

Снимање документарног филма: "Чико, ја сам жив немој да ме убијеш"

Убијена су дјеца Данијела Тешановић, Драгомир Тешановић и Слађана Секуловић.

Аутор филма, новинар РТРС-а Гвозден Шарац раније рекао да је професионална, људска и морална обавеза да у овом "формату", снимањем документарног филма сачувамо сјећања на злочин који је "црним" словима записан у свијести сарајевских Срба.

На филму су радили сниматељи, продуцент, реализатор и монтажер из ИТЦ РТРС-а Источно Сарајева.

Премијера филма је вечерас у 21.20 на нашем програму.