latinica  ћирилица
30/11/2021 |  12:14 | Аутор: СРНА

Вучић: Изградња метроа у Београду замајац за цијелу Србију

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће изградња београдског метроа много значити главном граду, али и цијелој земљи, јер ће бити додатни економски замајац, који ће, како каже, обезбиједити веће плате и пензије.
Вучић на изградилишту метроа (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић на изградилишту метроа (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Посјетивши градилиште београдског метроа у Макишком пољу, Вучић је рекао да је изградњу метроа омогућио брз и снажан економски развој Србије и да су радови почели захваљујући пројектантима из француске компаније "Ежис" и извођачима из кинеске компаније "Пауер Чајна".

Он је нагласио да ће се по завршетку изградње прве двије линије много брже стизати метроом са једног краја Београда на други, него аутомобилом.

Заједно са Вучићем градилиште у Макишком пољу обишли су амбасадор Кине у Србији Чен Бо, министар финансија Синиша Мали, министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Томислав Момировић и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Чен је оцијенила де је изградња метроа одраз брзог економског развоја Србије.

- Увјерена сам да ће уз наше заједничке напоре београдски метро сигурно бити квалитетно изграђен и дати допринос развоју Београда и Србије - рекла је амбасадор Кине.

На Макишком пољу 22. новембра почели су радови на насипању и припреми терена на простору гдје ће бити изграђен депо будућег метроа, чиме је озваничен почетак изградње.

Депо метроа је намијењен за смјештај и одржавање цјелокупне возне флоте линије један Београдског метроа, а радови се изводе на површини од 72 хектара.

Планом генералне регулације шинских система, који је усвојила сједница Скупштине града Београда, предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун.

Обје линије биће дуге по 21 километар, а планирано је да радови на првој буду завршени до 2028. године, док би друга требало да буде у функцији 2030. године.