latinica  ћирилица
02/12/2021 |  09:14 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Прњавор: Премијерно одиграна представа "Друга срећа"

Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Прњавору премијерно је пред домаћом публиком одиграла представу "Друга срећа", савремену комедију са драмским елементима.
Прњавор -  представа "Друга срећа" - Фото: СРНА
Прњавор - представа "Друга срећа"Фото: СРНА

Синиша Тешановић, који је урадио текст и режију, рекао је синоћ Срни да је драмски текст настајао тако што су глумци кроз игру и импровизацију долазили до ликова, због чега је и рад на представи трајао много дуже него иначе.

- Почели смо крајем октобра 2019. године, а због појаве вируса корона, рад се прекидао и настављао у интервалима. Такође се дешавало да почнемо рад са глумцима, према њима адаптирамо текст, а након неког времена они напусте пројекат, па морамо све испочетка - навео је Тешановић.

Он је напоменуо да је финална верзија текста настала у фебруару и од тада почиње завршна фаза у режији.

- Радња се одвија у Прњавору, али исто тако може да се смјести у било који град или мање мјесто на Балкану. Хтјели смо да покажемо шта све једна конобарица може да доживи у једном дану, а кроз њен лик покушали смо да представимо патње, згоде и незгоде обичног човјека. Ово је горка, животна комедија, вјешто упакована и представљена кроз смијех - каже Тешановић.

Тешановић се у представи обрео и у улози Милета, што је његова јубиларна 50. улога у досадашњој позоришној каријери.

- Овај лик ми је један од најзанимљивијих које сам икад тумачио, и искрено се надам да ће публика прихватити "Другу срећу" као што је то урадила са представама "Женски разговори" и "Јазавац пред судом", али и да ће нам се након ове представе придружити нови чланови - рекао је он.

Главни улогу, лик конобарице Мире, игра Весна Граховац која каже да је представа доста захтјевнија у односу на све раније у којима је играла и да јој је било најтеже на прави начин изнијети неке емотивне драматуршке сцене.

Весни Врховац у представи су повјерене двије улоге - Живке и професорице Софије.

- Двије различите емоције, два различита лика, од којих ми ниједан није близак у стварном животу, а оба су тешка и захтјевна у сваком погледу. С друге стране, сврха нашег рада и свега што смо до сада направили јесте дружење, опуштање, један вид релаксације - рекла је Врховчева.

Двије улоге припале су и Жарку Аничићу, који је навео да је "Друга срећа" прожета хумором, али и дубоком драмом, патњама приказаних ликова.

- Улога дједа Јанка ми је била захтјевнија јер треба да се изнесе емоција човјека који је пропатио цијели живот, док је лик фитнес тренера Антонија забавнији, иако и он у једном тренутку пати због неких ситуација које га прате у животу - каже Аничић.

У представи "Друга срећа" још играју Нина Јовичић, Нина Павловић, Сандра Стојаковић, Веселин Алексић и Боро Трамошљанин.