latinica  ћирилица
02/12/2021 |  10:01 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске значајно повећала наплату јавних прихода (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске је за 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске, прикупила укупно 2,480 милијарди марака, што је за 238,8 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Да се ради о значајном расту наплате јавних прихода показује и податак да је за 11 мјесеци ове године наплаћено јавних прихода готово као у цијелој 2020. години, када је наплата за свих 12 мјесеци те године износила 2,483 милијарде КМ.

- Поред тога, наплата јавних прихода у 2021. години већа је за 217,1 милиона КМ или 10 одсто у односу на 2019. годину, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом корона вируса и мјерама ограничења и забрана рада привредних субјеката, као што је то било 2020. године. Такође, наплата јавних прихода у периоду јануар-новембар ове године већа је и у односу на планирану наплату за тај период 2021. године, и то за 165 милиона КМ или седам процената - саопштено је из Пореске управе.

Посматрано од почетка ове године, наплата директних пореза је у периоду јануар-новембар ове године износила 440,4 милиона марака, што је за 21,8 милиона марака или пет одсто више него у истом периоду прошле године.

-  Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 218,8 милиона марака, што је за 14,8 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду претходне године - наводе из Пореске управе.

Наплата доприноса је у периоду јануар-новембар ове године износила 1,620 милијарди марака и већа је за 139,1 милиона КМ или девет одсто него у истом периоду прошле године, односно за око 190 милиона марака или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године.

-  Код осталих јавних прихода наплата је у првих 11 мјесеци ове године износила 419,6 милиона КМ, што је за 77,8 милиона КМ или 23 одсто више - истиче се у саопштењу.

Када је у питању само новембар ове године, наплата је износила 222,5 милиона КМ, што је за 22 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду прошле године, односно 25,1 милион КМ или 13 одсто у односу на исти мјесец 2019. године.

- Раст наплате у новембру ове у односу на новембар прошле године забиљежили су и директни порези и доприноси и остали јавни приходи од три, десет, односно 24 одсто. Мања наплата биљежи се једино код пореза на доходак, и то за 2,9 милиона КМ, прије свега због тога што је Влада Српске повећала неопорезиви дио плате са 500 на 700 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода у корист радника - наводе у саопштењу.

Такође, Законом о измјенама Закона о порезу на доходак повећан је основни лични одбитак oд пореске основице, те лични одбитак од пореске основице за издржаване чланове породице, па је и због тих измјена дошло до предвиђеног смањења прихода.

Иако се повећањем неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањењем и укидањем наплате одређених такси, Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника, наплата јавних прихода у овој години наставила је тренд повећања.

- Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије - закључује се у саопштењу.