latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:43 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Министарство просвјете и културе: Осуда вршњачког насиља у Невесињу

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује вршњачко насиље почињено у Основној школи "Ристо Пророковић" у Невесињу, као и снимање насиља и дијељење овог садржаја на друштвеним мрежама.
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација)Фото: РТРС

Ресорно министарство позива школе да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља, а са циљем спречавања немилих догађаја у школама.

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавијештено је од ОШ "Ристо Пророковић" из Невесиња да је у овој школи у два одјељења пријављено вршњачко насиље, саопштено је из ресорног министартства.

Ријеч је о два одјељења седмог разреда основне школе, у једном је пријављено насиље над четири ученика од осам ученика, а у другом одјељењу извршено је насиље једног над другим учеником, о чему постоји видео-снимак.

Школа у овом случају поступа у складу са законским и подзаконским актима, као и Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске, трудећи се да пруже подршку и заштиту сваком дјетету, а Министарство прати ситуацију.

Недоличан однос или насиље ученика једних према другима спада у тежу повреду дужности ученика и јасно су прописане санкције за такво понашање.

Министарство просвјете и културе Републике Српске подсјећа да је задатак васпитно-образовних установа да у сарадњи са родитељима и ученицима континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље.

Директор Основне школе "Ристо Пророковић" у Невесињу Мара Шаран рекла је Срни да се у Школи поступа према закону и у складу са законским актима, као и у складу са протоколом о поступању у случају вршњачког насиља.

- При самом сазнању одмах смо приступили свим радњама које су законом прописане. Обавијештени су Полицијска станица, Центар за социјални рад и Министарство образовања. Све се ради у складу са законом и поступак је још у току - навела је Шаранова.

Она је додала да је и особа која је објавила снимке и имена изложила опасности дјецу и пријављена је Полицијској станици Невесиње.

Шаранова је нагласила да су у поступку утврђивања и Школа и све надлежне установе.

У Основној школи "Ристо Пророковић" у Невесињу догодила су се два случаја бруталног вршњачког насиља, а један снимак насиља нашао се и на друштвеним мрежама.

На снимку који је објављен види се иживљавање над дјететом које лежи на поду у учионици, док га вршњак шутира ногама.

У другом случају ријеч је о злостављању дјечака седмог разреда. Њега је, према незваничним информацијама, дужи период, физички и психички злостављало седморо дјеце.