latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:38 ⇒ 10/12/2021 | 07:45 | Аутор: РТРС

Подршка Владе Српске пронаталитетној политици (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада одлучила да, као вид подршке пронаталитетној политици, у буџету за 2022. годину измијени одредбе Закона о дјечијој заштити Српске чиме се први пут, за све који испуњавају законске услове, уводи накнада и за прво рођено дијете која ће бити истог износа као и за друго и четврто дијете.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вишковић је навео да се остале накнаде за друго, треће и четврто дијете увећавају скоро 100 одсто.

- Умјесто досадашњих 48 КМ, колико је била накнада за друго и четврто дијете и треће 97 КМ, сада ће то бити 97 КМ за прво и друго дијете, за треће 140 КМ и за четврто 97 КМ. Увећање за давања по овом основу износи готово 20 милиона КМ на годишњем нивоу - истакао је Вишковић.

Премијер је додао и да је једнократна помоћ мајкама за рођење дјетета повећана на 500 КМ, за шта ће на годишњем нивоу бити обезбијеђено додатних 2,5 милиона КМ.

Вишковић је истакао да на овај начин Влада жели да помогне наталитет у Републици Српској и стимулише рађање.

Вишковић је рекао да је овим законом регулисана и накнада за родитеље његоватеље.

- Ту је била предвиђена накнада по досадашњем законском рјешењу негдје око 135 КМ на мјесечном нивоу. Ми то сада преводимо да ће та накнада бити на нивоу најниже плате за претходну годину која је, у 2020. години, била 540 КМ - истакао је Вишковић.

Он је рекао да то значи да ће родитељи и његоватељи имати накнаду до пунољетства дјеце коју његују у висини од најниже плате у Српској за претходну годину.

Додао је да се по том основу издваја додатних нешто више од 2,5 милиона КМ.

- Када узмемо у обзир све ове накнаде, то је додатних 25.600.000 КМ на годишњем нивоу које ће Влада измјеном овог законског рјешења у наредној години обезбиједити за ове категорије - нагласио је Вишковић.