latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:39 | Аутор: РТРС

За санацију спомен-обиљежја српским жртвама Бирча и средњег Подриња 90.000 КМ

Влада Републике Српске одобрила је 90.000 КМ за санацију Спомен-обиљежја српским жртвама Бирча и средњег Подриња у Мјесној заједници Кравице код Братунца.
Кравице - Фото: РТРС
КравицеФото: РТРС

Влада је данас дала сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите на план утрошка средстава за изградњу и одржавање споменика, спомен-обиљежја и војничког гробља везаних за антифашистичку и ослободилачку борбу током 20. вијека и Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 11 мјесеци ове године, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

На сједници Владе дата је сагласност на план утрошка 120.000 КМ Министарству привреде и предузетништва за 11 мјесеци ове године, за спровођење приоритета из Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021-2027. година.

Стратегијом су предвиђене и активности подршке малим и средњим предузећима у процесу дигиталне трансформације пословања, односно примјене информационо-комуникационих технологија у свим аспектима пословања.

Планирано је да се за ове намјене спроведе јавни позив ради одобравања средстава овим субјектима, а поступак додјеле средстава ће се вршити на основу Закона о развоју малих и средњих предузећа и у складу са уредбом о поступку додјеле средстава за подстицај развоја малих и средњих предузећа, коју је усвојила Влада 11. новембра.

Влада Српске усвојила је информацију о иницијативи за оснивање Подручног одјељења Основне школе "Иво Андрић" Бањалука у мјесној заједници Паприковац.

Становници Паприковца упутили су иницијативу за оснивање предшколске установе и основне школе, те изградњу дјечијег игралишта.

- Ученици који припадају Мјесној заједници Паприковац школују се у основним школама "Свети Сава", "Иво Андрић", "Милош Црњански" и "Георги Стојков Раковски". Стога су од ових школа затражени подаци о броју ученика чије је мјесто становања у улицама које припадају мјесној заједници Паприковац и мјесној заједници Петрићевац - наведено је у саопштењу.

На основу анализе података о броју ученика у разредној и предметној настави, који су добијени од наведених школа установљено је да највећи број ученика који припада некој од поменутих мјесних заједница похађа Основну школу "Иво Андрић" Бањалука.

Од укупно 922 ученика који су насељени на том подручју, а похађају неку од наведених школа, њих 529 су ученици разредне наставе /од првог до петог разреда/, а 393 ученика предметне наставе /од петог до деветог разреда/.

- Подручно одјељење би било у саставу Основне школе "Иво Андрић" Бањалука јер 434 ученика од укупно 922 насељено на овом подручју, а похађају управо школу "Иво Андрић". Задужује се Министарство просвјете и културе да у складу са Законом о основном васпитању и образовању предузме активности потребне за оснивање и почетак рада Подручног одјељења школе у Мјесној заједници Паприковац, а које би припадало Основној школи "Иво Андрић" Бањалука - наглашено је у саопштењу.