latinica  ћирилица
03/12/2021 |  09:11 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Потребно јачање сарадње за боље управљање миграцијама

Званичници министарстава унутрашњих послова ЕУ и земаља западног Балкана сагласили су се у вези са потребом да се побољшају размјена информација, сарадња на пољу борбе против организованог криминала и тероризма и управљање миграцијама, изјавио је словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Он је рекао да је током јучерашње дискусије на Форуму министара ЕУ и западног Балкана констатовано да је сарадња између земаља региона и европских агенција, као што су Фронтекс, Европол и Европска канцеларија за подршку азилу, "двосмјерна улица", пренио је данас Еурактив.

Хојс је нагласио да се "не ради само о томе да агенције понуде помоћ, већ да земље искористе алате којима располажу и подрже агенције дијељењем информација".

Међутим, Хојс је напоменуо да је потребно одговарајуће финансирање, те да велики или барем одређени дио од 30 милијарди евра, које ЕУ планира да уложи у регион у сљедећих неколико година, буде издвојен за унутрашње послове.

- С обзиром на тако огромну своту новца, заиста би била штета да не можемо пронаћи финансијска средства да финансирамо поље које покривамо - навео је Хојс.

Европски комесар за спољне послове Илва Јохансон, која се заједно са Хојсом обратила новинарима, такође је истакла важност сарадње у управљању миграцијама и борби против организованог криминала.

Она је нагласила и важност сарадње у свјетлу забрињавајућих дешавања у Авганистану, хибридне пријетње границама ЕУ из Бјелорусије и хуманитарне кризе у вези са миграцимама у Ламаншу.

- Ниједном од поменутих ситуација не може управљати једна држава, али не може ни ЕУ сама. Морамо да радимо заједно, дуж рута и са земљама поријекла и транзита /миграната/ - рекла је Јохансонова.

Према њеним ријечима, примијетна је и потреба размјене информација и сарадња полиције између ЕУ и партнера на западном Балкану.

- Европска комисија је, наравно, спремна да уз финансијска средства и еспертизу још ближе сарађује, јер само заједно можемо управљати овим изазовима. Земље западног Балкана припадају Европи, али имају и будућност у ЕУ. Зато је важно да улажемо у блиску сарадњу - истакла је Јохансонова.

Страни новинари су поставили питања у вези са оптужбама против словеначке полиције због насилног враћања миграната, а Хојс је био изненађен таквим питањима, рекавши да није чуо за такве оптужбе.

- Словеначка полиција ради све по прописима, без насилног враћања. Очигледно, билатерално враћање у Хрватску оних који не предају захтјев за азил је потпуно у складу са законом. Стога, најоштрије одбијам било какве инсинуације о насилном враћању на словеначко-хрватској граници - нагласио је Хојс.

Јохансонова је изразила забринутост због враћања миграната на граници Хрватске и БиХ, али је рекла да је добро сарађивала са хрватском Владом како би се власти у Загребу суочиле са проблемом.

Она је напоменула да очигледно функционише независни механизам праћења граница, чије је спровођење у току.

Осим Јохансонове и Хојса, састанку су просуствовали релевантни министри или државни секретари земаља западног Балкана, као и Француске и Чешке, држава које чине трио који ће у наредном периоду предсједавати ЕУ.

У разговорима су учествовали и представници релевантних агенција Европске уније.

Министри правде ће се данас састати на Брду код Крања.

Форум правосуђа и унутрашњих послова на нивоу министара ЕУ и западног Балкана одржава се једном годишње са циљем јачања регионалне сарадње, сусједских односа и подршке напредовању земаља региона ка придруживању Унији.

Форум је почео у сриједу, 1. децембра, и завршава се данас.