latinica  ћирилица
03/12/2021 |  12:47 ⇒ 19:25 | Аутор: АТВ

Додик: Нема препрека за изградњу гасовода од Раче до Бањалуке

Цијена гаса остаје иста за Српску, а не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ након састанка са генералним директором Гаспрома.
Додик са представницима компаније Гаспром (Фото:ATV) -
Додик са представницима компаније Гаспром (Фото:ATV)

- Оно што је веома важно, јучерашњи мој разговор са предсједником Путином је овдје потврђен. Ми ћемо имати исту цијену гаса у периоду како је то добила и Србија, до 31. маја. Након тога ћемо разговарати. Наши потрошачи могу рачунати на исту цијену, без обзира што је она много већа на свјетском тржишту - рекао је Додик.

Истакао је да је састанак са Милером прошао одлично.

- Наставак је ово наших добрих разговора од раније. Ми смо док је још био на дневном реду "Јужни ток" разговарали о интерконекцији са Српском, једним аутономним системом снабијевања Републике Српске гасом, како би развили тржиште и како би добили што већу енергетску сигурност, ефикасност и безбједност као што то раде сви у свијету - рекао је Додик.

Нагласио је да је Милер потврдио своја опредијељења и томе ће се заједно радити на пројектима изградње гасовода и изградње гасних електрана.

- Био је одличан и високо пријатељски пословни састанак у којем се Српска опажа као важна и као простор у којем имају интереса овако велики гиганти као што је Гаспром да буде присутан, да шири своју мрежу понуде и капацитете. Веома сам задовољан састанком и сав напор пута се исплатио јер имамо добру подршку овдје и осјећање да ћемо заиста брзо радити на реализацију овог пројекта - додао је Додик.

Каже каже да нема питања које би могло да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке.

- Оно што ми треба да урадимо јесте да направимо оперативни план и крећемо ка томе. Разговарало се о свим елементима и дати су одговори на сва питања, те нема тог питања који би могао да заустави овај пројекат и то је довољно за данас. Радићемо да препознамо обавезе и да нема застоја са наше стране. Скупићу све надлежне да сагледамо сву ситуацију, дати хитне рокове што се тиче планске документације и информисати наше партнере - истакао је Додик.

Подсјећамо, Додик се у Москви састао с предсједником Русије Владимиром Путином којег је упознао о политичкој ситуацији у БиХ и изнио му ставове Српске.