latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:42 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Ђокић: Од договора Додика са Гаспромом корист има читава БиХ

Цијела БиХ имаће корист од договора српског члан Предсједништва БиХ Милорада Додика са генералним директором Гаспрома Алексејем Милером да цијена гаса остаје иста, изјавио је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је истакао да је значај састанка и договор потврђен између српског члана Предсједништва и представника Гаспрома да желе да буду партнери Републици Српској у изградњи магистралног гасовода кроз Српску који би ишао од Бијељине до Новог Града.

- То је траса од 315 километара гасовода који желимо изградити у наредним годинама. Када је у питању гасификација као опција каснимо јако пуно. Читав регион касни у гасификацији и треба учинити све да убзрамо тај пројекат. За нас је од велике важности да је тако важна компанија изразила спремност да буде наш партнер у реализацији овог пројекат - рекао је Ђокић у Мркоњић Граду.

Он се нада да власт у Републици Српској може створити све предуслове за реализацију овако важног пројекта, напомињући да ће и Федерација БиХ имати корист од овог договара.

- Од доброг уговора са Гаспромом, а то овај данашњи састанак само то потврђује и најављује, имаће корист БиХ у цјелини, нарочито ФБиХ, која у овом тренутку троши веће количине гаса. Наравно, ако имате већу потрошњу у држави већа је могућност да имате повољнију цијену. Надам се да наше разумијевање са руским партнером можи бити од користи и за федералну страну и да ће бити спремности да се та предност на најбољи могући начин искористи - додао је Ђокић.

Додик је послије састанка са Милером у Санкт Петербургу рекао да цијена гаса остаје иста за Републику Српску, а да не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке.