latinica  ћирилица
03/12/2021 |  19:11 ⇒ 04/12/2021 | 07:49 | Аутор: РТРС

Кремљ: Састанак Путина и Додика темељан и користан (ВИДЕО)

Порпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је јучерашњи састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина био темељан и користан.

Осим што је Додик руског лидера упознао са стањем у БиХ и борбом за очување Дејтонског мировног споразума, разговарано је и о економској подршци и бројним пројектима изградње гасовода, гасних и соларних електрана.

Изјаву портпарола предсједника Руске Федерације да су Додик и Путин у Кремљу разговарали лицем у лице, пренијела је већина медија и у Русији. Песков каже да састанак није био најављен, јер је главни фокус био велики састанак о Кузбасу. То наравно, каже Песков, ни на који начин не умањује значај састанка Путина са Додиком.

Састанак оцјењује корисним и темељним. Првенствено јер је лидера Руске Федерације српски члан Предсједништва упознао са ситуацијом у БиХ и борбом за очување Устава и дејтона, за шта се, како је истакао залаже и руска страна.

Најважнија порука након састанка је да ће Русија подржати унутрашњи договор, односно договор представника конститутивних народа, уз пуно уважавање Дејтонског споразума.

Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија каже да се Република Српска бори да очува аспект међународног права који је утемељио Дејтонски мировни споразум.

- Бори се за то да се те тековине досљедно примијене и одредбе међународног споразума у БиХ, на чему управо инсистира и Додик и Република Српска и с те стране јако је битна подршка Русије, посебно предсједника Путина, који својим чврстим ставом гарантују да Дејтонски мировни споразум, у обиму какав је потписан, треба бити и проведен - наглашава Самарџија.

То што цијена гаса за нас остаје на истом нивоу, у вријеме док цијене премашују историјске максимуме у Европи и док се хиљаду кубика плаћа преко двије хиљаде долара, корист ће да има цијела БиХ. Требало би да додатно појефтине цијене роба и услуга када се изгради магистрални гасовод од Раче до Бањалуке, па касније и до Новог Града дужине 315 километара а наслањао би се на крак Турског тока који пролази кроз Србију.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић каже да је за Српску веома важно да је престижна европска и свјетска компанија, попут Гаспрома, изразила спремност да буде партнер у реализацији пројеката.

- Надам се да можемо створити услове да пројект реализујемо. Наравно да од доброг уговора, а то данашњи састанак и потврђује, корист може имати и Федерација, односно БиХ у цјелини, а поготово ФБиХ јер користи веће количине гаса у овом тренутку - сматра Ђокић.

Занемарени нису пројекти ни у Херцеговини. Након састанка у Москви требало би да се убрза реализација пројекта изградње соларне електране недалеко од Невесиња. Влада Републике Српске додијелила је концесију за овај пројекат, истиче начелник Миленко Авдаловић и подсјећа да је ријеч о електрани снаге 60 мегавата.

- Невесиње посљедњих година, захваљујући енергетском сектору и улагањима у енергетику, има велику шансу да пређе у ред развијених општина. Запошљава се значајан број људи приликом изградње објеката. Наравно, значајно је зато што сваки енергетски објекат плаћа таксу локалној заједници на произведени киловат-час електричне енергије, тако да би Невесиње за пет или осам година можда и пет милиона марака добијало од енергетских објеката на име таксе - наводи Авдаловић.

Сарадња би требало да буде унапријеђена и успостављањем авионских линија из Москве и Санкт Петербурга. Русија је земља са преко 145 милиона становника.