latinica  ћирилица
04/12/2021 |  15:11 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Играчке из радионице брачног пара Кецман (ВИДЕО)

Када сте млади, школовани и перспективни, онда за вас сигурно нема зиме. Млади брачни пар Кецман, Зорана и Александар доказ су за то. Родитељство им је дало крила за напредак и увођење нових производа за дјецу.
Зорана Кецман - Фото: РТРС
Зорана КецманФото: РТРС

Прича о интерактивним играчкама почела је недавно, када се приближила прослава првог рођендана Зораниног и Александровог првенца Алексеја.

- Тада нам се јавио велики број пријатеља и чланова породице и фамилије који, у суштину, нису имали неку идеју шта да му поклоне. Ја сам већ тада схватила да многобројне пластичне играчке којих је, реално, пуна кућа, а вјерујем, да сви млади родитељи имају проблем са тим, да би све то мијењала за неколико квалитетних дрвених играчка које су, по могућности, и дидактичке - прича Зорана.

Дидактика је једна грана педагогије, а дидактичке играчке су играчке које, осим забавног, имају и интерактивни карактер. Веома је важно да дјеца, док се играју и забављају, науче и нешто ново, развијају фину моторику прстију и нових чула те вјежбају емоције. Зорана је тада почела да размишља о сличним, тзв. Монтесори таблама.

- С обзиром да у то доба ја нисам могла да пронађем одговарајућу таблу која би се мени, између осталог, свидјела и дизајном, нешто што би се уклопило у собицу мог сина Алексеја, супруг и ја, који смо, иначе, обоје машински инжењери, дошли смо на идеју "Зашто ми то не бисмо направили?" - истиче Зорана Кецман.

Ипак је требало неко вријеме да идеја сазри, а онда више ништа није могло стати на пут њиховој креативности. С обзиром на то да су у својој фирми која се бави производњом неких других производа већ имали машине потребне за обраду, остало им је само да примијене своје знање са факултета, као што су боје на воденој бази и све оно што је безбиједно за дјечију игру. Алексеј је био тај коме је и због кога је направљена прва табла.

- Његове прве ријечи су биле, послије мама, тата и ката, наш пас Катја, су паји гаси! Некако ми је он био инспирација да на ту моју таблу коју сма ја жељела да буду у одређеном облику, одређених боја, да то све онако дизајном изгледа врло лијепо, да све елементе објединим оно што сам временом посматрала да он воли! То су, углавном, неки точкићи, кључаонице, кључеви уопште, звучни елементи као што су трубе, пиштаљке! Све су то неки елементи које сам ја поставила на ту таблуда би то дјеци било што занимљивије јер вјерујем да исто што се Алексеју свиђа, да се свиђа и осталој дјеци! - наставља причу Зорана.

Табле су намијењене дјеци од прве године, па до предшколског узраста, када највише и истражују и уче. Наравно, ове табле се могу направити и посебно, у зависности од тога шта неко дијете највише воли. Да би најмлађима било што занимљивије одлучили Зорана и Александар су се за егзотичне животиње и то је, кажу, био пун погодак. Иако израда оваквих табли изгледа једноставна, Кецманови имају важну поруку за све оне који желе своју дјецу обрадовати својом ручном израдом сличних играчака.

- Ове играчке изгледају прилично једноставно направљено. Кад кажем једноставно, значи, имате комад шперплоче или дрвета код куће, офарбате га квалитетном бојом и нашарафите нешто што имате, што ваше дијете воли. Колико је то препоручљиво или опасно за некога ко се не разумије у то?
Ставила бих посебан акценат на сигурност дјеце. Најбитније је да, када бисте ви сами у кућној изведби то радили, да се добро упутите у тај процес јер сваки овај елемент мора, првенствено бити добро причвршћен! Са одговарајућим вијцима, наврткама. Ако нешто лијепите, мора бити добро залијепљено. Дрво мора да буде стабилно. Ако ћете га фарбати, боје морају бити на воденој бази. Са сигурносног аспекта је најбитније да се задовоље ти одређени критеријуми да се дијете не би повриједило! И, наравно, касније у употреби, то би морало да буде уз надзор одрасле особе! - додала је Зорана.

А то код Кецманових значи да се и они са Алексејем играју овим играчкама јер играње је увијек забавније што вас је више, зар не?