latinica  ћирилица
05/12/2021 |  12:51 | Аутор: СРНА

"Први кадар" потврдио завидан умјетнички рејтинг

Међународни филмски фестивал "Први кадар", одржан у Зворнику и Источном Сарајеву, поново је потврдио висок умјетнички рејтинг и завидан статус међу најбољим фестивалима документарног и кратког играног филма, не само у региону, него и шире, оцијенили су чланови стручног жирија.
Први кадар - Фото: СРНА
Први кадарФото: СРНА

Предсједник жирија професор Драган Елчић из Београда оцијенио је у изјави за Срну да је "Први кадар" у протеклих 15 година израстао у један од највећих и најзначајнијих филмских фестивала у региону.

- Овај фестивал пребродио је многе изазове и турбуленције, укључујући и пандемију ковида 19 и финансијске потешкоће, тако да смо у једном периоду имали кризу документарне филмске форме, да бисмо у другом тренутку добили добар квалитет у кратком играном филму - објашњава Елчић.

Након тога, наводи он, слиједи фаза доминације кратких играних студентских филмова који су засјенили и потпуно доминирали над документарним филмовима њихових колега, док је документарни филм професионалних редитеља сачувао примат.

Према његовим ријечима, квалитет селектованих филмова на "Првом кадру" у посљедње три године је изједначен, што говори о напретку аутора и стварању добре равнотеже међу различитим филмским формама.

- Овогодишња селекција професионалних филмова заиста је фантастична и могу одговорно да тврдим да је јача од једног од најстаријих фестивала, Београдског фестивала кратког метра, који је уз Оберхаузен и Краков, најстарији у свијету - истиче Елчић.

Члан жирија, филмски критичар из Ниша Дејан Дабић рекао је Срни да је овај еминентни тим водио рачуна, не само да оцијени и награди најбоље филмове, него и да охрабри младе ауторе који су се одважили да се баве доминантним друштвеним темама.

- Оно што је мени било најважније, јесте да сваки жири, без обзира на ком фестивалу да оцјењује филмове, настоји да што је могуће у већој мјери своје одлуке доноси једногласно, а на 15. `Првом кадру` то је апсолутно био наш заједнички принцип - наглашава Дабић.

Режисер из Београда Игор Тохољ похвалио је селекцију 15. "Првог кадра", истичући да је селектор фестивала Александра Митрић Штифанић направила изузетно репрезентативну селекцију пријављених филмова.

- Многи од тих филмова, који су прошли селекцију, доминирају иновативношћу младих аутора, а посебно је битно њихово увођење такозване докуанимације, као и разнородни тематски приступ друштвеним проблемима, отвореним социјалним питањима и ситуацијама - појашњава Тохољ за Срну.

Што се тиче естетике, истиче он, свакако да је остварење "Џаст а гај" /Јуст А Гуy/, јапанске ауторке Шоко Харе, као вишеслојни документарни филм оцијењен као најбољи, јер у себи садржи разне поступке који нису толико карактеристични, нити су до сада виђени у домену документаризма.

- Ту се ради о компликованој анимацији пластелином, укључујући и друге технике анимације које су инкорпориране у наратив, а ту спадају архивски материјали, фотографије, писма, епистоларна форма и друго - каже Тохољ.

Према његовим ријечима, та комплексна форма послужила је аутору да се једна тешка тема, која говори о убици и осуђеном силоватељу, прикаже на веома упечатљив начин.

Јубиларни, 15. Међународни филмски фестивал "Први кадар", на коме се за Гран при награду "Стећак кнеза Павла Раденовића" такмичило 40 најбољих остварења из цијелог свијета, одржан је од 29. новембра до 2. децембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну културну манифестацију суфинансирају град Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су традиционални пријатељи "Првог кадра" Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.