latinica  ћирилица
05/12/2021 |  20:32 ⇒ 06/12/2021 | 09:06 | Аутор: РТРС

Додик: Ако се странци буду мијешали у изборни процес, Српска неће изаћи на изборе (ВИДЕО)

Ако се странци буду мијешали у изборни процес, Република Српска неће изаћи на изборе и постоје механизми да се такви избори онемогуће, рекао је у емисији Актуелно српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Не знамо како ће опозиција у Српској поступити, али ми знамо да ако дође до уплитања страног фактора у рад ЦИК-а, да нећемо учествовати у изборном процесу - појаснио је Додик.

Истакао је да Српска тражи потпуно неутралну ситуацију.

Навео је и механизме које Српска може искористити.

- Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије. Дакле, ми тражимо да се ријеши питање избора члана Предсједништва и такође тражимо нова рјешења. Не може бити рјешење гласања у врећама, то више не може - појаснио је Додик.

Истакао је то гласање у врећама представља највећи дио политичке корупције.

- И ако се то не ријеши, размислићемо да не идемо на изборе. Не може бити фер и поштено ако се броје гласова два мјесеца након завршених избора. Дакле, ако неко жели у иностранству да гласа, а не може да дође у конзулат или амбасаду, нека се омогући да дође у БиХ и гласа. Ја сам за то да се плате путни трошкови - јасан је Додик.

Додик се осврнуо и на преговоре око Изборног закона.

- Српска је завршила своју дефиницију могућег рјешења. Оно што је важно, јесте да мора остати национални префикс - каже Додик.

Нагласио је да Хрвати предлажу добро рјешење.

- У Републици Српској то рјешење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Предсједништва. Тако да се и остали могу кандидовати. То би писало и за Бошњаке и остале, тако и за Хрвате - појаснио је Додик.

Истакао је да Српска остаје при своме приједлогу, али да се Хрвати и Бошњаци не могу договорити.

- Сав неуспјех преговора је у Федерацији БиХ - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Западне силе намећу рјешења, Русија поштује Устав БиХ (ВИДЕО)