latinica  ћирилица
06/12/2021 |  15:34 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Кустурица: Мокра Гора заслужила свјетско признање

Прослављени српски режисер и оснивач етно-села Мокра Гора Емир Кустурица рекао је да је Мокра Гора заслужила признање за најбоље етно-туристичко село на свијету, јер је на том локалитету направљен дом у који долази много више људи него што је било ко у почетку могао да замисли.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Кустируца је рекао да су у Мокрој Гори појединци и држава успјели да заокруже цјелину којој сада "треба додавати украсе".

- Фикција и реалност су учинили оно што би један човјек врло тешко урадио, а Мокра Гора не би била оваква каква јесте да није било и проглашења парка природе - рекао је Кустурица на конференцији за новинаре.

Он је додао да је данас Мокра Гора једина мјесна заједница у Србији која има затворен круг колектора и пречишћивача.

Кустурица је навео да је 2004. године на Мећавнику било свега 12 објеката, да их сада има 65, да је изграђено скијалиште "Ивер", те да се још планира изградња девет воденица на девет водопада.

Директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да чињеница да Мокрогорци нису изненађени наградом потврђује колико су уложили у ову дестинацију и колико су сигурни да је њен квалитет на свјетском нивоу, преносе београдски медији.

- Не само да нас позиционира додатно као туристичку дестинацију у читавом свијету, већ гради пут ка осталим селима која су свјесна своје љепоте, али нису нашла начин да буду и свјетски препозната - рекла је она и поручила да Мокра Гора треба да буде модел којим ће ићи и остала села у Србији.

Директор Туристичке организације Ужице Данијела Ђорђевић Арсић рекла је да је поносна што је Мокра Гора најбоље туристичко село свијета.

- Надам се да ће Мокрогорци, Мећавник и Шарганска осмица са поносом сљедећих неколико деценија носити титулу најбољег туристичког села свијета - рекла је Арсићева.