latinica  ћирилица
07/12/2021 |  09:29 | Аутор: СРНА

Кустурица: Политичка коректност убија филм

Прослављени српски режисер Емир Кустурица сматра да политичка коректност убија данашњи филм и умјесто да приближава расе, све их више завађа и одвлачи пажњу од кључних ствари.

- Све се више приближавају идеји Била Гејтса да ће на крају остати елита, ИТ инжењери, а да ће остатак постати робови. Читав тај политички коректни тон служи депопулацији и надвласти свјетске владе. Прво министарство свјетске владе, заправо је Свјетска здравствена организација - рекао је Кустурица за данашњу Политику.

Говорећи о ситуацији у филмској умјетности, Кустурица, који је био предсједник жирија на Каирском филмском фестивалу, рекао је да су карактеристике модерних филмова управо у томе што гради покушај умјетности на томе колико су људи "раскачени" и отуђени једни од других и колико су, заправо, у царству технологије постали гори од ње.

- Јунак модерног филма је човјек који живи сам, западни модел антијунака је усамљен човјек раскачен од заједнице. Он је такав не сопственим избором, него су га тако шематски направили - навео је Кустурица, те додао да он у својим филмовима указује на свој поглед на свијет - да постоји чврста веза између појединца и његове заједнице.

Он је рекао да је проблем што технологија не препознаје ни морал, ни естетику, људи се прилагођавају технологији више него што би требало, па тако филмови са добрим премисама постају досадни, а готово да не постоји ни компромис између артизма и циркуса, тако да се данас иде или једним или другим путем.

- У мноштву отвора кроз које можемо да промолимо главу и пустимо те своје филмове, ми уопште немамо дефинисано да ли је филм умјетност или није, а све је ближе томе да није. А ја сам све више склон да вјерујем да још јесте... Зашто не бих истјеривао своју естетику до самог стваралачког краја - рекао је Кустурица.

Он је навео да је проблем што је прекинута нит између умјетности и забаве, јер је сада све стриктно забава, као никада до сада идеолошки контролисана, "обријана" акцијама невладиних организација које сугеришу шта је политички коректно, а шта није, или је нешто што је покушај одражавања умјетности у животу, а слично је и са књижевношћу.

Додао је да је у свему томе "јадни филм, као једно од највећих открића прошлог вијека, постаје одједном инфериоран" у односу на вријеме и број догађаја који надмашују све напоре да се стварају снажне цјелине.

Кустурица је рекао да он данас радије чита књиге, него што гледа филмове, јер се лакше дође до добре књиге, него филма, лакше се понире у дубину и дође до вјерне слике егзистенцијалне фазе у којој се човјечанство налази.

Кустурица је рекао да ће његова будућност бити, вјероватно, испуњена са још два до три нова филма, те да има пројекте на којима ради, као што је "Џингис Кан".

Он је истакао да га пандемија вируса корона уопште није "пореметила", јер живи у природи, те истиче да је искрено одан природи и да покушава да заштити подземне воде и све оно што се може заштитити.