latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:24 ⇒ 22:20 | Аутор: РТРС

Додик: Српска враћа надлежности 10. децембра, на дан доношења "бонских овлашћења" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је изјавио да је подржавао да сједница Скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности буде одржана баш у петак, 10. децембра, на дан када су донесена "бонска овлашћења".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће Народна скупштина у петак разматрати информације о одузетим надлежностима међу којима су одбрана и безбједност, правосудне институције и индиректно опорезивање.

- Ја сам "гурао" ово на 10. децембар, да то буде на дан када су донесена бонска овлашћења те 1997. године. Е, то би требало да буде и дан када их рушимо. То је и Међународни дан људских права - истакао је Додик у завршној ријечи на трибини у Београду "Република Српска-враћање отетих уставних надлежности".

Нагласио је је да је одлична теза, која се могла чути на овом скупу, да је БиХ у ствари "празна љуштура", а не Република Српска те додао да је Српска у суштини држава, иако није међународно призната, јер има све елементе државности, осим столице у УН.

 

- Све зависи од нас, не зависи од тих великих. Чак није зависило ни када су ригидно дјеловали. Наравно, треба избјећи њихове бомбе, али морамо да имамо представнике на састанцима који могу да издрже такве типове и онда све може да буде на свом мјесту - додао је српски члан Предсједништва.

Додик је рекао да би ствари изгледале далеко горе да се руководство Српске није у континуитету супротстављало наметањима рјешења, те додао да је Српска стално у некој одбрани.

- Имамо воље да искажемо своје опредјељење. Идемо даље, не можемо пасти. Када год сам губио на политичком плану, увијек сам се надао да ће доћи неки тренутак да ћу то моћи поправити. Важно је само да то не сурвамо до краја, а нисмо се сурвали, јер нисмо дали Устав - рекао је Додик.

Додик је поновио да свима предочава да у Уставу пише да постоји и војска Републике Српске и тзв. Армија БиХ, али и да војска једног ентитета не смије, ни под каквим околностима, прећи на простор другог ентитета.

- Фино ћемо ми то њима предочити, има времена, док се мало охладе. Сад су сви пуни мишића. Стејт департмент, стара америчка администрација сад враћа стари метод као да се ништа није дешавало ових година - рекао је Додик.

Он сматра да је било важно да узврати када му је недавно пријећено санкцијама и додаје да то више никога не може да препадне.

- Мислим да морамо остати окупљени. Мени је жао што наша опозиција није на овом питању. Они се надају нечему, неким тамо појединцима је важније сада да се створе услови у међународној заједници да склоне Додика, па таман пропала и Република Српска. То је драматично и неприхватљиво - истакао је Додик.

Додао је да се то стално понавља у српској историји.

- За разлику од њих, ја сам спреман. Када бих сутра знао да је Република Српска постављена на колосијек гдје нема опасности, први бих рекао – изволите даље, ја сам доста вукао ових 15 година - рекао је Додик, наводећи да се не ради о борби за власт.

Додик је рекао да ће штампана излагања са данашњег скупа подијелити посланицима парламента Српске када дођу на засједање у петак.

Захваливши се учесницима скупа, он је предложио да се и у Бањалуци одржи овакав, али бројчано већи скуп.

Повезане вијести:

Додик: Политичка борба за Српску никада није престала (ВИДЕО)