latinica  ћирилица
07/12/2021 |  20:39 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Видовић: Буџетом за 2022. средства за пензије већа за 61,2 милиона КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су Приједлогом буџета Српске за наредну годину од 4,024 милијарде КМ, средстава за плате за буџетске кориснике повећане за око 62 милиона КМ, за пензије 61,2 милиона КМ, давања за борачке категорије и за запошљавање незапослених бораца повећане су за око 13,5 милиона КМ.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Повећали смо издвајања за дјечију заштиту, поред оног прихода што ће расти из тог доприноса, из буџета је то повећано за седам милиона КМ, а увели смо и накнаду за прво дијете, повећали смо дупло накнаде за друго, треће и четврто дијете, тако да смо урадили значај помак, када је ријеч о демографским проблемима које имамо - изјавила је Видовићева за АТВ.

Према њеним ријечима, буџет за наредну годину нема само социјалну компоненту, већ и развојну, јер је за инвестиције за наредну годину предвиђено 150 милиона КМ, 41 милион КМ више него ове године.

Видовићева је истакла да је Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину већи од ребаланса буџета рађеног у септембру за осам милиона КМ, те изразила задовољство што су приходи расли по доста високим процентима.

Она је навела да је Приједлог буџета послат у Народну скупштину Републике Српске, као и да очекује да ће наредне седмице бити заказана сједница.

- Најважније за овај буџет је да је Влада Републике Српске предложила Народној скупштини велико растерећење привреде. Ми смо збирну стопу доприноса на плату која је била 32,8 одсто смањили на 31 одсто, а порез на доходак смањили са 10 одсто на осам одсто - појаснила је министарка финансија Српске.

Према њеним ријечима, очекује се да такво растерећење привреде донесе већу производњу, већу конкурентност предузећа из Републике Српске, већи извоз, а што је Српској неопходно у наредном периоду.

Када је ријеч о повећању плата, Видовићева је рекла да ће средства од рестерећења привреде бити усмјерена у повећање плате, за све раднике у Републици Српској, а то је 54 милиона КМ.

- Осим тога, сваки послодавац треба да безбиједи додатно повећање плате за своје раднике. Ми смо у буџету, за буџетске кориснике обезбиједили додатно повећање плата и оно ће у 2022. години износити 61,8 милиона КМ - истакла је Видовићева.

Она је навела да је за наредну годину повећан и грант за здравство, јер су смањени доприноси за здравство, и та стопа по новом износи 10,2 одсто, а била је 12 одсто.

- Фонд за здравство изгубио је 80 милиона КМ и ми смо му из буџета намирили - појаснила је Видовићева и додала да је грант за здравство 109 милиона КМ годишње, те да је буџетом предвиђено још 80 милиона КМ које је Фонд изгубио.

Према њеним ријечима, овим приједлогом буџета задовољни су и послодавци, јер је направљено значајно растерећење, али и синдикат, с обзиром да ће бити повећање плате за све раднике у Републици Српској.

Видовићева је навела да су приходи у овој години расли, што је допринијело оваквом приједлогу буџета за наредну годину и ребалансу буџета за ову годину, јер су директни приходи расли за 11 одсто, а индиректни порези од 19 до 20 одсто.

Према њеним ријечима, у Републици Српској су у овој години много више расли приходи од инфлације, што је посљедица раста производње 14 одсто, извоза за 30 одсто, док је покривеност увоза извозом 80 одсто.

Видовићева је рекла да се у наредној години планира раст прихода од седам одсто, те додала да се у овој години процјењује раст БДП-а између 5,5 и шест одсто, а у наредној години тај раст је превиђен за 4,5 одсто.

Говорећи о програму економских реформи, Видовићева је навела је да се у њему налазе многе мјере које су биле и у претходним годинама, а једна од нових је растерећење привреде, дигитализација, која је неопходна у реалном сектору, те предузимање много већих активности на пољу рјешавања отпада.