latinica  ћирилица
08/12/2021 |  18:37 ⇒ 09/12/2021 | 11:10 | Аутор: РТС

Вучић: Приједлог Влади да не доноси нови Закон о експропријацији

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да предлаже Влади да не доноси нови Закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, али предлаже Влади да донесе измјене закона којима ће се прихватити замјерке Венецијанске комисије.

Додао је да је донио и потписао одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног закона о експропријацији на основу члана 113, става 1 Устава Србије, и члана 19 став 1 Закон о предсједнику Републике.

- Под један да враћам Народној скупштини Закон о експропријацији и под два одлуку доставити Скупштини одмах - навео је Вучић током обраћања јавности.

Према његовим ријечима, рокови који су били предвиђени законом су суманути.

- Посебно проблематично од самог почетка су рокови који се дају сопственику непокретности – земљишта, куће, било које непокретности – да мора да прихвати одлуке Управе прихода, рокове за жалбу који су били ужасно кратки, 5+3 дана и тиме сте исцрпли све могућности - наводи Вучић.

Изнио је и критику што закон није ишао на јавну расправу.

- Није било јавне расправе уз чудно објашњење, објашњење - ковид је. Ма немојте? Сви додају, измишљају о бројевима људи на својим скуповима, од владајуће партије, до опозиционих, па им тад ковид није проблем, а за јавну расправу је проблем - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је током обраћања јавности поручио да се о Закону о експропријацији консултовао са свим правним стручњацима до чијих му је, каже, мишљења стало.

- У закону сам нашао још ствари које нису добре, видио сам једну сталну манију министара да се мијешају у све и да преузимају одређене надлежности гдје не треба да их буде. Није њихова намјера била било шта са Рио Тинтом већ да буду још важнији и да брже и лакше ријеше проблем - рекао је Вучић.

Рекао је да предлаже Влади да не доноси нови Закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса.

Предсједник Србије је рекао да је претходних година много уложено у жељезничку и путну инфраструктуру, много више него претходних деценија.

- Постојала је потреба у Влади Србије да се све то додатно убрза јер увијек и свуда имамо проблема. Не можете да урадите ниједан ауто-пут јер нема довољно камена, а сви би вољели да имају ауто-пут, па вам један објекат омета изградњу ауто-пута Прељина-Пожега четири мјесеца. Жеља људи у власти била је да се то промијени, зато смо предложили Закон о експропријацији. Поносан сам на све постигнуте резулате, али знам да смо могли и двоструко више да није било аљкавости и непосвећености наших људи, али и различитих бирократских проблема, увијек се тражио динар више од државе - каже Вучић.

Вучић се обратио јавности након што је Влада донијела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини на поновно одлучивање вратио предсједник Србије.