latinica  ћирилица
09/12/2021 |  16:50 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Којић: Суд, Тужилаштво и СИПА синхронизовано раде на разбијању Српске

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да Суд, Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту синхронизовано раде на разбијању Републике Српске тако што амнестирају све злочинце који су мучили и убијали Србе и палили њихову имовину.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је Срни рекао да је данашње пуштање на слободу Вахида Алађуза и осталих припадника такозване Армије БиХ осумњичених за злочине над Србима у Храсници, Соколовић колонији и Бутмиру доказ да овакав Суд БиХ нема никакву будућност.

- Тај суд је скоро истовремено пустио оне који су убијали и мучили заробљенике, цивиле и нејач, а ухапшена су двојица Срба - истакао је Којић.

Којић је оцијенио да је Суд БиХ формиран да амнестира војно и цивилно муслиманско руководство из ратног периода, а Србе да представи као агресоре.

- Свакога ко је чинио злочин стићи ће суза сваке мајке и дјетата које је изгубило сина, кћерку, мајку или оца. Неће се моћи овако још дуго радити у суду неправде БиХ - сматра Којић.

Којић је позвао све републичке структуре да заузму јасан став који ће бити проведен у пракси да се заштите српски демобилисани борци.

- Имамо осјећај као да рат још увјек траје - додао је он.

Он је напоменуо да се сваки дан одводе и осуђују Срби док се муслимани пуштају на слободу.

- Осуђене за злочине у Силосу не шаљу на робију, него им љекари дају документацију да су тобоже болесни и не могу на издржавање казне - подсјетио је Којић.

У Суду БиХ данас је одржано рочиште за одређивање притвора четворици ухапшених у акцији Сипе због сумње да су у периоду од 1992. до 1994. године починили злочин против цивилног становништва и злочин против ратних заробљеника.

Сарајевски медији преносе да су осумњичени Вахид Алађуз, Сенад Гаџо, Аган Незир и Суљи Хебиби пуштени и да ће се бранити са слободе.

Тужилаштво БиХ саопштило је да се истрага односи на злочине над српским цивилима с подручја сарајевских насеља Храсница, Бутмир и Соколовић колонија, који су незаконито били заточени у логору у објекту Основне школе "Алекса Шантић" и затворени у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

- Оптужени се терете за убиства најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су и непосредни извршиоци убистава - истиче се у саопштењу за јавност.