latinica  ћирилица
13/12/2021 |  16:53 | Аутор: СРНА

Дани италијанског филма у БиХ

Амбасада Италије у БиХ саопштила је да је данас почела ревија Дани италијанског филма у БиХ, коју је означила као традиционални жељно очекивани догађај посвећен италијанској кинематографији, који се ове године враћа у дворане у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf) -
Рим, Италија (Фото: Sputnik/Alexander Vilf)

Ревија 2021. нуди репрезентативну селекцију италијанске кинематографске продукције, обухватајући ауторе дебитанте, да би се омогућило бх. публици упознавање с обећавајућим новитетима италијанске умјетничко-кинематографске сцене, као и оне више афирмисане редитеље и глумце, наведено је у саопштењу.

У фокусу филмова су изузетно важне и актуелне тематике које карактеришу данашње италијанско друштво.

Манифестација се реализује у сарадњи са Институтом Луће – Ћинећитa.

Амбасадор Италије у БиХ Марко ди Руца изјавио је да Дани италијанског филма чине централи догађај културне промоције Италије у БиХ, земље плодног и динамичног културног живота, окренутој ка експериментисању и будућности.

- Код домаће публике, биљежи се природна склоност италијанској култури и умјетности - навео је Ди Руца.

Захваљујући ригорозном поштовању прописа у домену превенције заразе, истиче он, одлучили су да прихвате изазов враћања ове ревије у дворане и поносни су што доприносе да се учини мали корак, премда умјерен и захтјеван, ка враћању у нормалност у једној од најживописнијих средина филмске умјетности на Балкану.

Програм предвиђа неколико премијера у БиХ и биће отворен филмом "Дјеца" сценаристе Матије Тореа у режији Ђузепеа Бонита, који ће бити приказан у истој седмици у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

Ревија ће бити настављена филмовима "Хтио сам се сакрити" Ђорђија Диритија, а косценаристе Фреда Вала, "Предатори" Пијетра Кастелита, "Не мрзи" Маура Манћинија.

Овогодишња селекција одражава покушај да се бх. публици наново понуди једна шира слика, не само савремене италијанске кинематографије, него и тематикā /усамљеност несхваћеног умјетника, супротстављање, понекад чак и гротескно, различитих чланова друштва, терет трагичне прошлости кога се тешко ослободити/ универзалног карактера и, штавише, оних који су у складу с очекивањем домаће публике.

У оквиру ревије, специфичан простор биће посвећен и документаристичкој продукцији, на граници између историје западне Европе и балканске Европе, уз пројекцију документарног филма "Богре", познатог маестра сценаријā Фреда Вале посвећеног богумилској јереси, сниманог и у БиХ.

Италијанска ревија филма биће окончана божићним епилогом, у сјећање на римског глумца Ђиђија Проиетија филмом “Ја сам Деда Мраз" Едоарда Фалконеа.

Ова комедија ће измамити осмијех, премда преноси важну поруку о друштвеном искупљењу, истовремено одајући дужну почаст једном од највећих комичара у историји Италије.