latinica  ћирилица
15/12/2021 |  16:48 ⇒ 23:48 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске, на посебној сједници, размотрила је по хитном поступку сет приједлога закона о повећању плата запослених у јавном сектору.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Када је ријеч о сету закона о повећању плата у јавном сектору, размотрени су приједлози закона о измјенама Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима, Закона о раду, Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства, Закона о платама запослених у јавним службама, Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закона о платама запослених у области културе, Закона о платама запослених у органима управе, Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске и Закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца.

Министарка финансија Зора Видовић рекла је да је сетом приједлога закона о повећању плата запослених у јавном сектору Српске предвиђено повећање плата од три до пет одсто.

Видовићева је, у завршној ријечи о сету приједлога ових закона о којима је вођена обједињена расправа, рекла да су представници Владе имали разговор са Синдикатом управе који желе да се на постојећу плату дода регрес и топли оброк. Она је додала да је за то потребно у буџету Републике Српске обезбиједити 140 милиона КМ, истичући да у овом моменту буџет Српске нема тај новац за те раднике.

Народна скупштина је размотрила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, Приједлог закона о измјенама Закона о комуналним таксама, Приједлог закона о измјени Закона о пољопривредном земљишту, Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2022. годину, Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2022. годину и Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2022. години.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да се измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити жели додатно унаприједити систем дјечије заштите у Српској, а првенствено његов пронаталитетни карактер.

-----

Народна скупштина размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду који је дио сета закона усмјерених на повећање плата запослених у Републици Српској.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је, имајући у виду да се измјенама Закона о доприносима и Закона о порезу на доходак уводи нови начин обрачуна плате, то јест прелазак на бруто плату, било неопходно приступити измјенама Закона о раду у поглављу које дефинише плате, накнаде и друга примања.

- Предложени закон је дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, будући да се предложеним измјенама других закона Република Српска одриче дијела доприноса, чиме ће се плате запослених увећати за одређени износ - рекао је Милуновић образлажући овај приједлог.

----

НСРС је размотрила по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима којим се смањује збирна стопа доприноса, те постиже пореско растерећење рада.

Министарка финансија је рекла да је предложено смањење збирне стопе доприноса са досадашње стопе од 32,8 одсто на 31 одсто, с тим да се смањује само стопа доприноса за здравствено осигурање са досадашњих 12 одсто на 10,2 одсто.

Видовићева је додала да се, због промјене модела обрачуна плата и основице пореза на доходак, смањења стопе пореза на доходак и измјена Закона о раду које се односе на обавезно уговарање бруто плате и задржавање постојеће бруто плате, као и дефиницију бруто плате, смањење доприноса директно усмјерава у повећање појединачних плата запослених у Српској.

Констатовала је да је предложени закон јако добар у смислу да послодавци кроз растерећење рада добију простор да повећају плате радника и да се запослени задрже у Српској.

Навела је да здравство треба да уђе у трезорски систем, као што је урађено са пензијама и најавила да ће од 1. јануара 2022. године 20 домова здравља ући у тај систем јер су измирене све њихове обавезе из буџета.

----

НСРС је по хитном поступку размотрила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим се подстиче раст плата у привреди Српске.

Видовићева је рекла да се овим законом мијења одредба којом се уређује висина стопе по којој се плаћа порез на доходак.

- У складу са предложеним рјешењима, порез на доходак од личних примања плаћа се по стопи од осам одсто, порез на приход од самосталне дјелатности по стопи од 10 одсто, порез на доходак од ауторских права, права сродних ауторском праву и праву индустријске својине, капитала, капиталних добитака и осталог дохотка по стопи од 13 одсто - истакла је Видовићева.

Са циљем повећања примања запослених, пореском обвезнику пореза на лична примања повећан је износ одбитка од пореске основице, по основу личног одбитака са 8.400 КМ на 12.000 КМ на годишњем нивоу, наводи се у образложењу приједлога овог закона.