latinica  ћирилица
17/12/2021 |  12:03 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

У Рафинерији нафте Брод у рад пуштена гасна компресорска станица (ФОТО/ВИДЕО)

У Рафинерији нафте Брод у рад је пуштена гасна компресорска станица, чији рад је омогућен доводом природног гаса гасоводом којим је Рафинерија спојена са гасним системом Хрватске.
Рафинерија Брод - Фото: РТРС
Рафинерија БродФото: РТРС

Догађају су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић, који су поручили да је ово изузетно значајан пројекат за Републику Српску, али и цјелокупну енергетску стабилност.

Вишковић је изјавио је да је пуштање у рад гасне компресорске станице велики дан за Републику Српску, али и за Рафинерију нафте којој је дат нови импулс у раду.

Додик је истакао да пуштање у рад гасне компресорске станице у Рафинерији нафте Брод значи додатну енергетску стабилност и безбједност Републике Српске.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас да је реализација пројеката компаније "Зарубежњефт" резултат договора предсједника Русије Владимира Путина и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Генерални директор компаније Зарубежњефт"Сергеј Кудрјашов рекао је да је стратегија ове компаније у БиХ дугорочно присуство и развој инфраструктуре.

Генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус рекао је да је гасна компресорска станица важан пројекат чија реализација је почела 2020. године.

Рафинерија Брод (Фото: РТРС)

Рад гасне компресорске станице омогућен је доводом природног гаса гасоводом којим је Рафинерија Брод спојена са гасним системом Хрватске.

Дужина гасовода је 5,5 километара, а капацитет гасне компресорске станице је 40 милиона кубних метара компримованог природног гаса, који се доставља у боцама.

Рафинерија Брод (фото: РТРС)

Испорука новог производа вршиће се специјализованим возилима која користе гас као погонско гориво.

Станицу је у рад пустио генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус.

Догађају су прусуствовали руски амбасадор Игор Калабухов, као и чланови руководства рафинерије и компаније Зарубежњефт.