latinica  ћирилица
17/12/2021 |  14:21 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Додик: Српска обезбиједила додатну енергетску стабилност (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да пуштање у рад гасне компресорске станице у Рафинерији нафте Брод значи додатну енергетску стабилност и безбједност Републике Српске.
Милорад Додик у Рафинерији Брод (Фото: Влада Српске) - Фото: Тwitter
Милорад Додик у Рафинерији Брод (Фото: Влада Српске)Фото: Тwitter

- Посвећеност компаније Зарубежњефт развоју и напретку капацитета у Републици Српској успјешно се доказује годинама. Ова компанија и земља из које долази доказали су да су пријатељи Републике Српске - истакао је Додик.

Додик је рекас да вјерује у добре пословне резултате компаније Зарубежњефт.

- Очекујте подршку Републике Српске за све планове које имате. Ићи ћемо са пројектима соларне енергије и изградње гасне електране. Хвала још једном за реализацију овога пројекта, али хвала и предсједнику ваше земље Владимиру Путину на подршци у његовој реализацији - навео је Додик.

Он је подсјетио да присуство Русије у Републици Српској и БиХ Запад назива малигним утицајем.

- Питам зар није малигни утицај Њемачке, која најавама санкција покушава да утиче на наш развој или су позитивна прича пројекти које реализује Русија - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће бити реализован пројекат гасовода од Раче до Новог Града.

Навео је да је Зарубежњефт одлучио да дугорочно остане у Републици Српској с којим су институције Републике Српске рјешавале све проблеме.

- Русија је наш партнер, а поштујемо ЕУ и све добронамјерне људе и компаније - рекао је Додик.

У Рафинерији нафте у Броду данас је свечано пуштена у рад гасна компресорска станица чији је капацитет 40 милиона метара кубних компримованог природног гаса, а укупан износ пројекта гасификације је 16,2 милиона евра.