latinica  ћирилица
17/12/2021 |  16:09 ⇒ 23:39 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ формирало предмет против неколико особа из Српске (ВИДЕО)

У Тужилаштву БиХ води се предмет против неколико особа из Републике Српске због сумње за чињење кривичног дјела "напад на уставни поредак".
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

РТРС незванично сазнаје да је истрага отворена по пријави више лица, а односи се на период од септембра и на актуелну политичку ситуацију.

Лидери опозиционих партија добили су данас позив Тужилаштва БиХ како би у својству свједока били саслушани у овом предмету, не прецизирајући тачно о чему је конкретно ријеч.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да ће се одазвати позиву Тужилаштва да 21. децембра да изјаву. У позиву који му је уручен наводи се да се пред Тужилаштвом БиХ води предмет против неколико особа због сумње за чињење кривичног дјела "напад на уставни поредак" и да се Нешић позива да да изјаву у својству свједока.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је за РТРС да је добио позив да уторак, 21. децембра, да изјаву у својству свједока, али да ће се, због раније преузетих обавеза, одазвати у сриједу.

Лидери владајућих странака потврдили су за РТРС да позив Тужилаштва још нису добили, али очекују да ће бити саслушани у својству осумњичених, као што су то већ објавили поједини медији.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је БиХ "накриво насађена земља", у којој је могуће да они који се залажу за Устав буду тужени за урушавање уставног поретка.

Предсједници Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Српска само брани оно што јој је дато Дејтоном.

Управо је предсједница Српске, уз српског члана Предсједништва БиХ, Владу и владајућују коалицију у Народној скупштини предлагач Декларације о уставним принципима и четири усвојене информације о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.

Овим документима потврђују се све надлежности Републике Српске, изузимајући оне које по Уставу припадају БиХ и даје се рок за израду нових законских рјешења у складу с наведеним.

Занимљиво, први су реаговали и затражили реакцију Тужилаштва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Тада су јавност, али и политички актери у Федерацији БиХ, дјеловали уједињено, као и дио међународне заједнице у осуди усвојених докумената у Парламенту Српске.