latinica  ћирилица
23/12/2021 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Стратегију развоја туризма за период 2021-2027. година

Влада Републике Српске усвојила је Стратегију развоја туризма Републике Српске за период 2021-2027. година.
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске)

Стратегија представља наставак активности на унапређењу правног и регулаторног оквира у сектору туризма, те креирању подстицајног окружења и отварања простора за развој туристичке инфраструктуре и развијање нових туристичких производа.

У израду овог стратешког документа су, кроз све фазе његове израде, били укључени представници академске заједнице, институција и привредног сектора, а све с циљем креирања стратешког документа који ће одговарати реалним потребама тржишта, те дефинисати јасне, мјерљиве и оствариве циљеве.

Стратегија је базирана на активностима и мјерама које ће помоћи у креирању подстицајног окружења за развој туризма, анализи потреба за људским ресурсима и кадровима у туризму, те могућностима унапређења едукације у овом сектору, развоју туристичког производа и туристичке понуде Републике Српске, али и развоју дестинацијског маркетинга и промоције дестинације на регионалном и међународном нивоу.

У наредном периоду посебан акценат ће бити стављен на развој руралног туризма и туризам везан за природу и боравак у природи, те пројекте развоја планинског и бањског туризма, а све ове активности ће, уз повећање туристичког промета, довести и до повећања нивоа запослености у Српској.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изузетно неразвијених јединица локалне самоуправе, у укупном износу од 45.900,00 КМ.

Суфинансирање пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе има за циљ да се допуне властити извори финансирања пројеката у процесу одобрених финансијских средстава код домаћих и међународних организација, домаћих и страних инвестиционих фондова који финансирају пројекте јединица локалне самоуправе.

Правилником о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе у Републици Српској је дефинисано да се финансијска средства јединицама локалне самоуправе додјељују приоритетно за реализацију пројеката из области: производње и извоза, пољопривредне производње и руралног развоја, заштите животне средине, изградње нових, реконструкције и одржавања постојећих објеката комуналне инфраструктуре, здравствене заштите становништва и помоћи социјално угроженом становништву, бриге о младима, образовања и спорта, културе и његовања културно-историјске баштине и помоћи у изградњи вјерских објеката, цивилне заштите становништва и заштите људи и материјалних добара од природних и других несрећа, туризма и друге области које су од значаја за локални развој.

Такође, предвиђено је да се средства за напријед наведене намјене јединицама локалне самоуправе одобравају бесповратно, те да је максималан износ средстава која се могу одобрити по једном пројекту 30.000,00 КМ.

Од планираних 300.000,00 КМ за суфинансирање пројеката општинама, Влада Републике Српске Одлуком број: 04/1-012-2-2997/21 од 7. октобра 2021. године подржала је суфинансирање 12 пројеката које су јединице локалне самоуправе поднијеле у укупном износу од 206.800,00 КМ.

Овом одлуком одобрава се исплата финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, за суфинансирање пројеката које су јединице локалне самоуправе поднијеле након 7. oктобра 2021. године, у укупном износу од 45.900,00 КМ, за три јединице локалне смоуправе које су испуниле услове прописане Правилником.

Обезбјеђењем средстава за лично учешће општина у суфинансирању пројеката домаћих и страних донатора у 2021. години обезбијеђена је реализација 15 пројеката чија укупна вриједност износи 1.037,997,00 КМ.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о реализацији Акционог плана у 2021. години за имплементацију Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године.

Акциони план представља пратећи дио Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године и њиме се дефинишу мјере и активности, институције које су носиоци активности и које су одговорне за спровођење тих мјера и активности, као и рокови у којима се требају провести наведене мјере/активности, а све с циљем имплементације Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године.

Стратегија развоја трговине Републике Српске до 2022. године предвиђа имплементацију стратешких циљева: стварање ефикасног институционалног и законодавног оквира за развој трговине Републике Српске, унапређење и стимулисање конкурентности домаћих привредних друштава и њихових производа, равномјеран регионални развој трговине и заступљеност трговинске мреже и унапређење заштите потрошача.

У склопу дефинисаних стратешких циљева у 2021. години донесен је Закон о измјенама Закона о заштити потрошача, којим је додатно уређена област заштите потрошача и унапријеђене могућности и механизми остваривања потрошачких права.

Такође, донесени су правилници по основу Закона о промету непокретности, којим су ближе уређени услови и начин обављања дјелатности посредовања у промету непокретности, како би се спријечила нелојална конкуренција и обављање ове дјелатности у подручју сиве економије.

Настављене су и активности везане за политику брендирања и јачања свијести о значају развоја бренда, те унапређењу положаја удружења за заштиту потрошача и њихове улоге и мјеста у систему остваривања потрошачких права.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о спровођењу шест обавезних мултилатералних компензација и цесија у 2022. години, од којих ће прва бити одржана 22.02.2022. године, а наредне у априлу, јуну, августу, октобру и децембру.

Од доношења Закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, у Републици Српској је, посредством Бањалучке берзе, компензован укупан износ 1,029 милијарде КМ.

Мултилатерална компензација је скуп повезаних платних трансакција између учесника којима се међусобно измирују обавезе и наплаћују пријављена потраживања. На тај начин се ослобађају ликвидна средства која су значајна свим пословним субјектима, којима је олакшана наплата потраживања која нису могла да буду реализована у редовном поступку.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одређивању резервног снабдјевача електричном енергијом.Мјешовити Холдинг „Електропривреда Републике Српске“ Матично предузеће а. д. Требиње се одређује за резервног снабдјевача електричном енергијом, на период до двије године.

Наиме, у складу са Законом о електричној енергији Влада Републике Српске, уз прибављено мишљење Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, одређује снабдјевача који ће обављати резервно снабдијевање на територији Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је данас Рјешење о именовању чланова Савјета за стране инвеститоре Републике Српске. Наиме, Законом о страним улагањима, као и Одлуком о оснивању Савјета за стране инвеститоре Републике Српске успостављен је Савјет за стране инвеститоре Републике Српске. Чланове Савјета за стране инвеститоре именује Влада на приједлог одговарајућих министарстава, Привредне коморе Републике Српске, јединица локалне самоуправе и страних инвеститора. Чланови Савјета именују се на период од двије године.

Влада Републике Српске дала је сагласност на Одлуку о плану утрошка средстава Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у износу од 6.506.070,00 КМ за 14 домова здравља који прелазе на трезорски систем пословања општина. Средства су потребна за измирење обавеза јавних здравствених установа: ЈЗУ Дом здравља Дринић - 32.377,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља „Др Душан Марчета“ Источни Дрвар - 7.785,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља „Свети Лука“ Калиновик - 886.798,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља „9.јануар“ Крупа на Уни - 138.422,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља „Др Младен Стојановић“ Лакташи- 433.093,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Милићи - 1.157.688,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља „ Др Јован Рашковић“ Мркоњић Град - 343.066,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Невесиње - 126.286,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Приједор- 1.411.785,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Прњавор - 203.564,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Србац - 416.917,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Станари- 42.376,00 КМ, ЈЗУ Дом здравља Шипово - 318.212,00 КМ и ЈЗУ Дом здравља Љубиње - 987.701,00 КМ.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске на План утрошка средстава за период 01.01. до 31.12.2021. године у износу од 192.500,00 КМ. Средства се распоређују на Црвени крст Републике Српске, "Искра" сигурна кућа, Удружење дијализираних Републике Српске и Удружење трансплатираних Републике Српске.

Влада Републике Српске дала је сагласност на план утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске у износу од 72.875,00 КМ. Средства ће бити додијељена Савезу дистрофичара Републике Српске, Савезу глувих и наглувих Републике Српске, Бања Лука, Савезу слијепих Републике Српске, Савезу параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске, Савезу за ријетке болести Бања Лука, Удружење за помоћ лицима са аутизмом „Дјеца свјетлост“ Бања Лука и Организација ампутираца УДАС Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је одлуке о давању сагласности на план утрошка средстава за период 1. јануар - 31. децембар 2021. године за рад: добротворним друштвима „Мерхамет“ у Републици Српској, хуманитарном друштву „Коло српских сестара“, Удружењу „Дванаест беба“ Приједор за суфинансирање пројекта „Дванаест звјездица“, за рад удружења и организација цивилних жртава рата Бошњака и Хрвата, те Каритаса у Републици Српској.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о издавању средстава за набавку биоскопског ласерског пројектора у ЈУ Кинотека Републике Српске, у складу са Стратегијом развоја културе Републике Српске 2017-2022.

Као један од циљева Стратегије развоја културе Републике Српске препозната је и модернизација технике за приказивање филмова широм Републике Српске.

Министарство просвјете и културе Републике Српске из гранта намјењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу, издвојиће 100.000 КМ за набавку биоскопског РГБ ласерског пројекта, који представља преносиви систем емитовања филмова.

На овај начин испунићемо културне потребе публике да гледају најквалитетније филмске садржаје, а исто тако ће и омогућити установи реализацију разноврсних програмских активности.