latinica  ћирилица
10/01/2022 |  14:26 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

У Брчком обиљежен Дан Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Брчком је данас одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске.
Свечана академија у Брчком (фото: Влада Републике Српске) -
Свечана академија у Брчком (фото: Влада Републике Српске)

Академији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додик је у обраћању истакао да нема намјеру да води туђе политике, већ српску националну политику која данас мора да има за циљ своју државу, те нагласио да је самостална Република Српска његов завјет.

Вишковић је рекао да је српски народ увијек био слободарски народ, који је кроз вијекове ослобађао друге, другима доносио слободу и све оно што је стварано за Србе.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је Република Српске послије деценија страдалништва својеврсно уточиште, а Дан Републике се слави да се према њој искаже огромна љубав.

Он је навео да се 9. јануар - Дан Републике Српске, упркос притисцима, оспоравањима и пријетњама, прославља искључиво са намјером да се искаже огромна љубав према Српској.

Он је и у име грађана Брчког, којима је Српска у срцу, захвалио предсједнику Српске за одлуку да и Брчко буде дио протокола за обиљежавање значајног празника - 9. јануара.

Предсједник СПКД Просвјета Брчко Драган Томић рекао је да им је част што су организатори прославе Дана Републике Српске у том граду.

- Ми смо већ 9. децембра почели са манифестацијом "30 дана за 30 рођендана". Навршило се 30 година од обнове рада Просвјете у Брчком, а славимо и 30 година Републике Српске - рекао је Томић

Додик и Вишковић претходно су положили вијенац на Споменик српским браниоцима Брчког у оквиру обиљежавања Дана Републике у овом граду.

Руже су положили и министри енергетике и рударства Петар Ђокић и Душко Милуновић, народни посланици Милица Ловрић, Милутин Тасовац, Драган Кнежевић и Далибор Стевић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Цвијеће је положио и предсједник Скупштине Брчко дистрикта, као и многобројни грађани и организације.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.