latinica  ћирилица
11/01/2022 |  13:23 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од погибије Зорана Цвијетића

У Источном Сарајеву је данас, у организацији Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, обиљежено 28 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске аутономне области Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.
Обиљежено 28 година од погибије Зорана Цвијетића - Фото: СРНА
Обиљежено 28 година од погибије Зорана ЦвијетићаФото: СРНА

Код спомен-обиљежја на мјесту погибије Цвијетића у Источном Новом Сарајеву вијенце су положили представници Полицијске управе Источно Сарајево, Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сокоца, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, те Удружења ветерана служби безбједности.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Горан Мачар изјавио је новинарима да данашње окупљање показује да Република Српска и град Источно Сарајево, као и општине у саставу града, не заборављају своје хероје.

- Не само Цвијетића, најмлађег начелника Центра јавне безбједности који је живот уградио у темеље Републике Српске, него и све хероје. Овим показујемо да су то чврсти темељи које нико не може нарушити, чак ни са нивоа БиХ и међународни фактори - рекао је Мачар.

Наводећи да су 782 припадника МУП-а уградила животе у темеље Републике Српске, он је истакао да су хероји дали завјет да се сачува Српска, што ће сигурно бити испуњено.

- Надам се да ће наши политичари, позиција и опозиција, наћи начина да у ова бременита времена преброде кризу, најтежу од 1995. године. Ветерани Републике Српске неће заборавити своје хероје и са пажњом пратимо све изјаве политичара и појединаца из Федерације БиХ који позивају и пријете оружаним сукобима - навео је Мачар.

Он је нагласио да ниједан политичар из Републике Српске није поменуо, нити има намјеру да своје политичке циљеве остварује оружаним сукобима.

- Очигледно је да се спрема нешто што је нама познато већ дуже и надам се да ће Република Српска имати снаге да изађе из ове кризе. Желимо указати Тужилаштву БиХ и тужилаштвима у Републици Српској на оно што се дешава како у јавним иступима тако и на терену, гдје снаге из "Патриотске лиге" и "Зелених беретки" већ неколико мјесеци увјежбавају блокаде путева у БиХ - рекао је Мачар.

Он је навео да је зачуђен што Агенција за истраге и заштиту БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција, те остали безбједносни органи и надлежна тужилаштва до сада нису реаговали.

Предсједник Подружнице Источно Сарајево Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић подсјетио је да је Цвијетић забранио да оружје улази у Сарајево у времену када се кретало у одбрану отаџбине.

- Због тога је бивши секретар СУП-а БиХ смијенио Цвијетића. Међутим, САО Романија је рекла "не" и именовала га за првог министра унутрашњих послова. Цвијетић је до задњег даха био на линији одбране - рекао је Пејић.

Он је изразио захвалност што ће трг на Сокоцу носити име Зорана Цвијетића.

Начелник Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и први министар унутрашњих послова САО Романија. Један је од оснивача МУП-а Републике Српске.

На мјесту његове погибије подигнуто је спомен-обиљежје које се налази поред Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Лукавици.

Од недавно једна улица у Источном Новом Сарајеву носи име Зорана Цвијетића