latinica  ћирилица
11/01/2022 |  16:01 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

БиХ без напретка у области правосуђа

Босна и Херцеговина због мањка политичке воље није постигла напредак у области владавине права, упркос финансијским средствима ЕУ, наводи се у извјештају који је објавио Европском ревизорски суд.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Како је истакнуто, Високи судски и тужилачки савјет, и поред бесповратних средстава Уније од готово 19 милиона евра, није показао довољну амбициозност за спровођење реформи.

- У областима, као што су независност правосуђа, концентрација моћи, политичка уплитања и корупција и даље су основни проблеми, због чега је потребно уложити додатне напоре у спровођењу реформи на тим подручјима - пише у закључцима ревизије.

Суд је, како се истиче, ревизијом провјерио да ли је била ефикасна подршка ЕУ владавини права у шест земаља западног Балкана које желе да приступе Унији, преноси Бирн.

У погледу борбе против корупције, слободе изражавања, функционисања правосудног система и полицијске сарадње против организованог криминала, БиХ, како се наводи, није постигла никакав напредак, за разлику од других земаља у региону.

- То је повезано с ниским нивоом политичке воље, отпором институција према промјенама и неодговарајућим учешћем или маргинализацијом цивилног друштва - наводи се у извјештају.

ЕУ је у посљедњих 15 година, с циљем јачања владавине права у БиХ, издвојила више од 60 милиона евра за правосуђе, а готово 19 милиона евра додијељено је ВСТС-у у виду бесповратних средстава.

У подручју слободе говора, према годишњем извјештају Комисије о проширењу, БиХ није остварила никакав напредак још од 2015. године, иако су напади на новинаре озбиљан проблем широм региона.

- Новинари и медијске куће и даље су мета застрашивања, пријетњи на друштвеним мрежама и физичких напада, док су истраге и казнени прогон спори - напомиње се у извјештају.

Комисија је у оквиру ревизије издала четири препоруке у оквиру процеса проширења, наводећи да је потребно ојачати механизам за спровођење реформи владавине права, појачати подршку цивилном друштву које учествује у реформама у подручју владавине права и подршку независности медија.

У оквиру инструмента "ИПА три" додаје се да је потребно побољшати извјештавање о пројектима и њихово праћење. Рок за спровођење препорука је децембар 2022. године.