latinica  ћирилица
12/01/2022 |  19:03 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Из ФБиХ одјекују позиви на мобилизацију; Српска шаље поруке мира (ВИДЕО)

Док Република Српска своје празнике прослављала мирнодопским активностима и свечаним дефилеима припадника легалних и легитимних организација, из ФБиХ одјекују позиви на мобилизацију, паравојно оргијање уз исламистичке повике и орнаментику.
Бужим - тзв. марш - Фото: Screenshot
Бужим - тзв. маршФото: Screenshot

Док у Српској безрезервно трагају, проналазе и процесуирају појединце који су нарушавали јавни ред, и из Српске одашиљу све гласније поруке мира и поштивања Устава и Дејтонског споразума, нико и не помишља да санкционише или бар упозори - све гласније заговорнике рата у ФБиХ.

Понављају ли се деведесете године прошлог вијека!?

"Грађанска" БиХ, али уз текбирање, ратне заставе и најстрашнији исламистички ратни фоклор - у континуитету и на сваком кораку! Од Мркоњић града и Бужима преко Сарајева до Подриња.

Актери – ратни ветерани паравојних формација из деведесетих година, потпомогнути насљедницима, па и малољетним. И средњевјековни наратив у којем се једино признаје аргумент силе.

Одлике су ово вишемјесечног оргијања, сарајевских и иних бошњачких ненападнутих "бранилаца". И "хероја" иза којих су рату остајала угашена српска и хрватска огњишта.

Кулминирало је последњих дана, па се бошњачке квази - патриоте, умјесто у затворима и притворима, кураже по улицама, омиљеним медијима и друштвеним мрежама.

"Зелене беретке" – муслиманска паравојна формација испоставиће се много касније, званично је изронила из тајног "расадника" СДА у јуну 1991. године, дакле много прије дисолуције и референдума, још док је Југословенска народна армија била једина законска оружана сила.

И други паравојни страначки огранак – Патриотска лига, која се непостојећој "агресији" почела "одупирати" још у августу 1990. године, када је према тврдњама главног логистичара Халида Ченгића у устиколинској џамији формирана "клица" – вод од педесетак аутоматима наоружаних војника, која је незаустављиво клијала.

Тако су се "клицоноше" најмање двије године тајно припремале за рат и наоружавале, а јавно мантрале о 500.000 ненаоружаних "бранилаца" у патикама који су се окупили у априлској ноћи.

Сада, међутим, јавно васкрсавају. И поново под плаштом сигурности, овај пут повратника у Српску, ненападнути позивају на одбрану и на мобилизацију.

- За 24 сата ја могу рећи да смо имали преко 15.000 упита како и гдје ће се учланити и како се може учланити - изјавио је Мухамед Швракић, предсједник "Зелених беретки" кантона Сарајево.

- Овдје без силе нема ништа, они се неће спријечити ако се не употријеби сила. Јачи смо ми 10, 100 пута него што смо били 1992. године. Ми имамо сад институције, имамо снагу, кад је у питању тај неки унутарњи сукоби, они немају шансе са нама - рекао је Хамдија Абдић Тигар, ратни командант тзв. Армије РБиХ.

Упркос оваквим иступима сарајевски истражиоци и тужиоци, и за БиХ забринути међународни званичници и даље жмуре на једно око.

Други, међутим детаљно скенирају свечано обиљежавање Дана Републике.

- Некоректан однос. С једне стране је проблем када регуларне полицијске снаге изађу на улицу, гдје су, иначе, сваки дан, а није проблем наоружавање, ново формирање "Зелених беретки" и дешавања у Бужиму. То не изазива никакву реакцију, али ми смо на то навикли - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Политика, и то она сарајевска – баш као и деведесетих година прошлог вијека, и сада је главни кривац тензија, сматра Мехмедалија Нухић који је докторирао на тему интеграционих компоненти јужнословенске идеје.

- Извор свега тога је, у ово данашње наше вријеме, политички ставови појединаца који несумњиво воде једну популацију Бошњачко-Муслиманску на пут гдје се мисли и подразумијева да је БиХ земља муслимана, односно Бошњака, и да са свим њиховим нормама и условима живота треба да живе мањине, а да они као већина диктирају те услове нормалног живота - рекао је Нухић.

СДА никада није скинула војнички шињел, нити је расформирала парамилитарне и параполитичке формације, упозорава стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Последњи акти су каже, само излазак под свјетла рефлектора.

-Ово што говоре Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић има своју рефлексију управо у додатној мобилизацији тих паравојних и параполицијских структура. Ту су, наравно, и вехабијске структуре, ту су и ови милитанти који улазе са заставама тзв. Армије БиХ у Бањалуку, у Добој и тако даље, који се крећу у колонама, који на тај начин праве не само провокацију него и застрашивања и одређено испитивање терена - нагласио је Галијашевић.

А испитују га, очигледно, преко доказаних "хероја". Крајишки Тигар је главни глумац из још некажњеног ратног филма режисера Атифа Дудаковића о "хитном стријељању два заробљеника".

У међувремену је постао и осумњичени спортски насилник.

И оптужени убица хрватског генерала Владе Шантића, којег је управо по Дудаковићевој наредби, "одвео на спавање" без да се Шантић икада пропудио.

И сарајевски "газија" Швракић, и сам сумњиве ратне и мирнодопске биографије који још срамотно "слави" саборца Цацу и Казане. Српски ветерани траже хитну реакцију.

- Мене чуди да СИПА, ОСА и остали безбједносни органи и Тужилаштва надлежна нису и до сада реаговала. Надам се да ће превладати памет у БиХ - поручио је предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар.

Ко је за рат, а ко за мир у БиХ, очигледно нема дилеме. Нема је ни када је у питању распоред међународних снага.

Јер Балкан је одувијек био стратешки циљ истока и запада. И буре барута које може да запали једна искра, али варничи на све стране.

Пукне ли опет – ништа неће бити другачије и то је ваљда свима јасно.