latinica  ћирилица
13/01/2022 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Научници: Океани никада у историји нису били топлији

Свјетски океани су све топлији, а њихове температуре настављају да расту, показује најновије истраживање објављено у Колораду.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Прошле године су забиљежене највише температуре океана у историји мјерења, што је шеста година заредом како је оборен овај рекорд. Научници наводе да је главни разлог глобално загријавање, односно климатске промјене.

- Температуре океана неумољиво расту на глобалном нивоу, што је примарни показатељ климатских промјена узрокованих људским дјеловањем - рекао је климатолог Кевин Тренберт из Националног центра за атмосферска истраживања у Колораду.

Топлије океанске воде утичу на стварање снажнијих олуја, урагана и екстремних падавина, а то повећава ризик од појаве јаких поплава. Загријана океанска вода се шири према сјеверу и југу те разара гренландске и антарктичке ледене плоче, што пак утиче на пораст нивоа мора.

Океани апсорбирају око трећине угљен диоксида насталог због људских активности због чега долази до њиховог закисељавања.

Овај процес уништава кораљне гребене који су дом четвртини свјетског морског живота и извор хране за више од 500 милиона људи, пише Гардијан.

Како се свијет загријава због изгарања фосилних горива, крчења шума и других активности, океани преузимају највећи терет додатне топлоте. Океани су тако апсорбовали више од 90 одсто топлоте произведене током посљедњих 50 година, привремено на тај начин штитећи флору и фауну на копну од изразито високих температура.

Количина топлоте коју упијају океани је огромна. Прошле године је горњих 2.000 метара океана, гдје се догађа највећи дио загријавања, апсорбовало 14 зетаџула топлоте више него 2020.

Поређења ради, свјетска годишња потрошња енергије износи приближно 0.5 зетаџула. Другим ријечима, количина додатне енергије у океанима је ове године била 145 пута већа од цјелокупне свјетске производње електричне енергије.

- Све док не дођемо до нулте емисије штетних гасова, океани ће настављати да се загријавају. Наставићемо да рушимо температурне рекорде - рекао је климатолог Мајкл Мен са Универзитета Пен Стејт.

Дуготрајно загријавање океана највише је изражено у Атлантском и Јужном океану, иако треба напоменути да су прошле године рекордно високе температуре забиљежене и у Средоземном мору.