latinica  ћирилица
14/01/2022 |  06:31 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Широм Републике Српске дочекана православна Нова година (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Републике Српске синоћ је дочекана Нова година по Јулијанском календару.
Прослава Православне нове године (фото: Град Бањалука) -
Прослава Православне нове године (фото: Град Бањалука)

Осим Српске, славиле су и Руска, Грузијска, Украјинска и Јерменска православна црква, као и Света Гора.

У поноћ је у свим православним храмовима служен молебан за срећно и берићетно ново љето.

У порти Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, уприличен је богат култуно умјетнички програм. Бројни Бањалучани славили су уз изворне и духовне мелодије, у извођењу Данице Црногорчевић.

У поноћ је служен молебан у храму Свете Тројице у Приједору.

Молебан у Приједору (фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовао је молебану у Храму Светих равноапостолних Константина и Јелене у селу Мрчевци код Лакташа.

Дочек на отвореном организован је и у Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву. Упркос хладноћи велики број грађана је славило.

Нова година дочекана је у Бијељини весело. Као и у бројним локалним заједницама у Српској, у Бијељини је организован дочек Православе нове године на отвореном, на централном градском тргу. Сви они који су, упркос хладноћи, одлучили да прославе долазак нове године на тргу могли су да уживају у музици популарног ОК бенда.

Прослава Православне нове године организована је и у добојском парку Народних хероја, гдје је за добру атмосферу била задужена Сњежана Ђуришић. Весело је било и у угоститељским објектима, а бројни су они који су Нову годину по Јулијанском календару, дочекали у топлини дома.

Са молитвом – захвалницом за сва добра подарена у прошлој години и са жељама да Нова православна буде роднија и плоднија од претходне, и становници Источног Сарајева закорачили су у 2022. годину. Осим у породичном амбијенту, весеље до дубоко у ноћ, било је уприличено у угоститељским објектима у граду. А за становнике Источног Новог Сарајева и њихове госте уз Дејана Матића, у амбијенту "Зимзограда”"– на централном тргу Србија .

У организацији Гусларског друштва "Раде Јамина" из Вишеграда , а поводом Православне ове године одржано је 15.по реду "Српско сијело", на коме су наступили гуслари, здравичари и мушке пјевачке изворне групе.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Брчком је отказан дочек на отвореном, али је приређен ватромет.

Одлуком Владе Републике Српске, данас је нерадни дан.