latinica  ћирилица
14/01/2022 |  10:58 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Новак Ђоковић пред аустралијским судом

Пратите директан пренос саслушања Новака Ђоковића у Аустралијском суду.
Суђење Ђоковићу (фото: youtube.com / Federal Circuit and Family Court of Australia) -
Суђење Ђоковићу (фото: youtube.com / Federal Circuit and Family Court of Australia)

Пренос гледајте овдје:

Ђоковићев адвокат објаснио разлоге журбе и потврдио да није у притвору

Ђоковићев адвокат Николас Вуд објаснио је зашто се његовом клијенту толико жури.

- Сваки тренутак прије турнира који почиње у понедјељак је драгоцјен - рекао је Вуд.

Он је истакао да би судија Кели требало да задржи поступак у Федералном суду у Мелбурну, а не да га пребацује на Савезни суд, јер би се тиме уштедело вријеме.

Потврдио је да његов клијент није враћен у притвор, као и да ће се наћи пред судом у суботу.

Вуд је затражио дозволу од суда да Ђоковић у наредном периоду, до свједочења, борави на истој локацији као и његов правни тим.

Судија одложио моменталну депортацију Ђоковића!

Судија Ентони Кели је примјетио да су стране, када је посљедњи пут вођен овај случај, успјеле да се договоре да очувају статус кво, а исто би могло бити поново потребно.

Кели је рекао да би то могло да укључи кратку привремену забрану до 16 часова у суботу, 15. јануара, чиме би се спријечило да Ђоковић буде депортован.

Потенцијална депортација је одложена до суботе у 16.00, што је по средњоевропском времену 06.00.

Кели је напоменуо да је Новак Ђоковић позван да да изјаву у суботу.

-------------------

Судија Кели је изнео низ запажања јер постоји брига о томе како суд може да предочи чињенице када није поднијета ниједна првобитна пријава.

1. У хитним околностима, ако је потребно, странка може поднети захтјев прије формалног процеса којим се покреће судски спор.

2. Суд може бити спреман да прихвати обавезу страна да ће што прије поднијети и уручити изјаву која показује материјалне документе.

Судија Кели је потом изнео документе који су му достављени: одлуку министра Хока о укидању Ђоковићеве визе, као и поднесак Владе. Постоји и документ под називом "ојсетљиво" који судија не жели да прочита.

----------

Судија је Ентони Кели, који је водио суђење и прије неколико дана када је поништена одлука да се Ђоковићу поништи виза први пут.

Подсјећамо, аустралијске власти поново су поништиле визу Новаку Ђоковићу послије одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока.