latinica  ћирилица
14/01/2022 |  11:23 ⇒ 20:43 | Аутор: Агенције

Поступак пребачен на Савезни суд, Ђоковић у 22.00 на испитивању, иза поноћи пред судом (ВИДЕО)

Новаку Ђоковићу по други пут је поништена виза за Аустралију, одлуком министра за имиграције Алекса Хока који је искористио своје дискреционо право. Суђење је почело у петак ујутру по нашем времену пред судијом Ентонијем Келијем када су обје стране имале уводна излагања. Ђоковићеви адвокати спремили су жалбу и она је поднесена судији, који је одложио моменталну депортацију из земље до суботе, али је поступак сада пребачен на Савезни суд.

 Шта се дешава са Новаком у наредних 48 часова?

- Ђоковић ће вечерас преноћити у сопственом смештају

- Сутра у 8 часова (петак у 22 часа по средњеевропском времену) у канцеларији његових адвоката саслушава га имиграциона служба Аустралије. Од тог тренутка тече му и имиграциони притвор који обезбјеђују два гранична полицајца која ће бити у канцеларији.

- Предвиђено је да Ђоковић буде саслушан и пред Федералним судом у суботу у 10.15 по локалном, односно у ноћи између петка и суботе по нашем времену (00.15 часова). Вођење поступка повјерено је судији Џону О` Калахану. 

– Предвиђено је да у канцеларији адвоката буде до 14 часова у суботу (4 ујутру у Србији) послије чега имиграциони притвор наставља на за сада непознатој локацији.

Ако остане, Ђоковић на терену у понедјељак

Најбољи тенисер свијета, ако остане у Мелбурну, меч првог кола Аустралијан опена играће у понедјељак. Организатори су саопштили да ће се првог дана турнира играти "горња половина" жријеба, у којој је први носилац Ђоковић.

Жријебом је одлучено да се Ђоковић у првом колу састаје са Миомиром Кецмановићем, а да ли ће играти на првом грен слему сезоне биће познато након одлуке Федералног суда.

Вучићева подршка Ђоковићу и порука премијеру Аустралије

Предсједник Србије Александар Вучић огласио се на Инстаграму како би пружио подршку Ђоковићу, али и како би се директно обратио премијеру Аустралије Скоту Морисону.

Процес се наставља пред Савезним судом

Судија Ентони Кели наредио је да се процес настави пред Савезним судом, упркос противљењу Ђоковићевих адвоката

Појашњење о притвору, судија ипак жели да прослиједи поступак Савезном суду

Адвокат Федералне владе Лојд образложио је какав је тачно статус најбољег тенисера свијета, што се тиче притвора и боравка у хотелу за имигранте.

Током прве ноћи (петак по нашем времену) неће бити у притвору, нити при доласку у канцеларију адвоката, али ће бити притворен током консултација са својим правним тимом, као и послије тога.

Уколико се суђење настави и у недјељу, потврђено је да ће и тада Новак бити у притвору, а ако његово присуство на рочишту буде потребно, биће доведен као притвореник.

- Полицајци који буду спроводили Ђоковића до канцеларије у којој ће се водити разговор поступаће као када се поступа да је особа у притвору - навео је Лојд.

У међувремену, судија Кели и даље сматра да је боља одлука да поступак буде пребачен на Савезни суд. Додао је да је вирус корона имао велики утицај на животе људи у Аустралији и да је вакцинација политичка одлука.

- То значи да би било боље да Савезни суд одлучује о случају - закључио је Кели.

Ђоковић на саслушању у петак у 22 часа по нашем времену

Потврђен је договор да Ђоковић изађе на саслушање у суботу у 08.00, што је 22 часа по средњоевропском времену у петак.

Кели је на саслушању рекао да би могао да предложи привремену забрану, ако не постоји ранији захтјев за његово удаљавање из државе, пошто ће Ђоковић у суботу имати разгоор са завничиницима министарства за миграције.

Судија Кели је изнео низ запажања јер постоји брига о томе како суд може да предочи чињенице када није поднијета ниједна првобитна пријава.

1. У хитним околностима, ако је потребно, странка може поднијети захтјев прије формалног процеса којим се покреће судски спор.

2. Суд може бити спреман да прихвати обавезу страна да ће што прије поднијети и уручити изјаву која показује материјалне документе.

Судија Кели је потом изнио документе који су му достављени: одлуку министра Хока о укидању Ђоковићеве визе, као и поднесак Владе. Постоји и документ под називом "осјетљиво" који судија не жели да прочита.

Ђоковићев адвокат објаснио разлоге журбе и потврдио да није у притвору

Ђоковићев адвокат Николас Вуд објаснио је зашто се његовом клијенту толико жури.

- Сваки тренутак прије турнира који почиње у понедјељак је драгоцјен - рекао је Вуд.

Он је истакао да би судија Кели требало да задржи поступак у Федералном суду у Мелбурну, а не да га пребацује на Савезни суд, јер би се тиме уштедело вријеме.

Потврдио је да његов клијент није враћен у притвор, као и да ће се наћи пред судом у суботу.

Вуд је затражио дозволу од суда да Ђоковић у наредном периоду, до свједочења, борави на истој локацији као и његов правни тим.

Новакови адвокати оптужили Владу због термина одлуке

Новаков правни тим оптужио је Федералну владу јер је одлуку о укидању визе објавила у петак у 18 часова, чиме је додатно смањила могућност на одговор и жалбу.

- Господин Ђоковић треба да игра меч у понедјељак или уторак увече. У тим околностима, ми смо веома забринути због времена - рекао је Вуд.

Додатни проблем јесте што је све урађено четири дана након одлуке Федералног окружног суда и више од недјељу дана од првог укидања визе.

Адвокат је навео да је из медија чуо да је министар Алекс Хок био "оптерећен дугим Ђоковићевим поднесцима", али истиче да се материјал односио само на научне ставове о природном иминитету и открива да министар у одлуци рекао да их није прочитао.

- Очекујемо да министар до 10 ујутру преда све за саслушање - додао је адвокат Новака Ђоковића.

Држава прихвата убрзано суђење, неће инсистирати одмах на депортацији

Адвокат државе Стивен Лојд није против ни да остане процес код судије Келија ни да га пребаце на други суд. Прихватају рокове које је дао Ђоковићев заступник.

Како је договор да Ђоковић изађе на саслушање у петак у 08.00 (22 часа по средњоевропском времену), Лојд је потврдио да неће бити притворен до тог тренутка.

Представник државе потврдио је да се неће журити са одлуком, као и да неће инсистирати на депортацији прије коначне судске одлуке.

Подсјећамо, аустралијске власти поново су поништиле визу Новаку Ђоковићу послије одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока.