latinica  ћирилица
14/01/2022 |  14:11 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Позив Квинте и ЕУ Приштини да дозволи Србима гласање

Земље Квинте и ЕУ позвали су привремену Владу Косова да дозволи Србима на Косову и Метохији да гласају на референдуму Србије о уставним промјенама, наведено је у заједничком саопштењу Квинте.

Француска, Њемачка, Италија, Велика Британија, САД и ЕУ поздравиле су референдум, уз оцјену да су реформе корак ка приближавању Србије европским стандардима.

Чланице Квинте наводе да подстичу све грађане Србије да изађу на референдум, али и са жаљењем констатују да влада самопроглашеног Косова није дозволила ОЕБС-у да прикупи гласачке листиће бирача који живе на Косову и Метохији за предстојећи референдум, у складу са досадашњом праксом.

- Позивамо Приштину да омогући Србима на Косову да остваре своје право гласа на изборима и изборним процесима у складу са устаљеном праксом - наведено је у саопштењу.

Из Квинте позивају Србију и самопроглашено Косово да се уздрже од акција и реторике које повећавају тензије, те да се конструктивно ангажују у дијалогу који води ЕУ.

Очекује се да ће се амбасадори земаља Квинте током дана састати са представницима Приштине, послије чега ће бити познато да ли ће Срби и остали грађани Косова и Метохије лојални држави Србији у недјељу моћи да изађу на референдум.