latinica  ћирилица
15/01/2022 |  00:03 ⇒ 07:50 | Аутор: РТРС

Суђење Ђоковићу заказано за суботу увече (ВИДЕО)

Савезни суд донијеће коначну одлуку о учешћу најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића на Аустралијан опену. Одлука ће бити донесена у суботу у 9.30 по локалном времену, односно у 23.30 по нашем времену.

Прелиминирано саслушање пред Савезним судом је процедурално и завршено је веома брзо. На самом почетку прихваћено је пребацивање случаја на овај суд, у складу са законом.

Судија О'Калахан је рекао да ће коначна одлука бити донесена у суботу у 9.30 по локалном времену, односно у 23.30 увече по нашем времену.

Судија је саопштио да Ђоковићева одбрана до суботе у 12.00 часова по локалном времену (02.00 по средњеевропском) мора да достави потребну документацију. Рок тужиоца је субота 22.00 по локалном времену (14.00 по нашем).

Ђоковићеви адвокати тражили су да на суђењу у недјељу суд представља панел судија, као и да вријеме излагања буде ограничено на 60 минута.

Обје ствари одбио је адвокат државе. Разлог је једноставан - без временског ограничења суђење може потрајати много дуже, што Ђоковићу свакако не одговара. Додатно, ако буде присутан само један судија, онда постоји могућност да се поднесе жалба о којој би панел судија одлучивао.

Прије саслушања пред Савезним судом, Ђоковић је обавио разговор са имиграционим властима, послије чега је пребачен у притвор, гдје је сачекао саслушање.

Након тога, српски тенисер је у канцеларији својих адвоката, путем видео линка, пратио прелиминарно саслушање. Према наводима медија, по окончању саслушања пребачен је на непознату локацију.

.........................................

Дан је почео новим одузимањем визе Ђоковићу. На овај потез одлучио се министар за имиграције у Федералној влади Алекса Хока, који је тако искористио своје дискреционо право.

Суд није одобрио моменталну депортацију, услиједила је жалба Ђоковићевог правног тима. Потом и саслушање пред судијом Келијем, који је на крају одлучио да поступак пребаци у Савезни суд.

Судија Кели је истакао да је одлуку донио како би обезбиједио брз преокрет и избјегао додатне жалбе.

У случају да суд одлучи у његову корист, моћи ће да наступа на Аустралијан опену, али у случају да потврди одлуку Федералне владе, Ђоковић ће морати да напусти Аустралију и пријети му трогодишња забрана уласка у земљу.