latinica  ћирилица
15/01/2022 |  07:41 ⇒ 09:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђоковић поново у имиграционом притвору; Суђење заказано за вечерас (ФОТО)

Новак Ђоковић је поново враћен у имиграциони притвор у Мелбурну гдје ће провести вече прије доношења коначне одлуке о депортацији или дозволи да заигра на Аустралијан опену и освоју своју рекордну 21. грен слем титулу.

Адвокатски тим најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића успио је да се избори за трочлано вијеће на суђењу пред Федералним судом Аустралије, преносе тамошњи медији. 

Како се наводи, ово је прва мала побједа Ђоковићевог правног тима, пошто ће суђење бити пред трочланим вијећем, а њихову одлуку више не би могао да поништи министар за имиграције Алекс Хоук.

Суђење ће водити врховни судија Џејмс Алсоп, судија Ентони Бесанко и судија Дејвид О'Калахан.

Одлука ће бити донесена вечерас у 9.30 по локалном времену, односно у 23.30 по нашем времену

Према ријечима свједока с лица мјеста, који је разговарао са извјештачем Ројтерса, Ђоковић је око 15.30 часова по локланом времену стигао аутомобилом у подземну гаражу хотела Парк, у исти имиграциони притворски хотел у којем је био прошле недеље.

Десетак активиста протествовало је и скандирало док је Ђоковић у возилу аустралијске пограничне службе улазио у гаражу хотела у којем су смјештена још 33 тражиоца азила и путника у карантину.

Биће то друго притварање Новака Ђоковића након што је судија Кели у понедјељак, послије четири ноћи које је Ђоковић морао да проведе у имиграционом притвору, одлучио да га ослободи уз образложење да је "одлука о укидању визе по доласку Ђоковића била неразумна".

Ипак, аустралијски министар за имиграцију Алекс Хоук одлучио је да искористи своје дискреционо право да ипак укине визу српском шампиону јер би, како је рекао, његово присуство могло да подстакне противљење вакцинацији против ковида 19 у Аустралији, пише у судским списима који су објављени након првог саслушања у Савезном суду.

До даљег је неизвјесно да ли ће Новак заиграти у Род Лејвер Арени у понедјељак или ће бити депортован, а пред њим је и могућност да се повуче и напусти Аустралију уколико тако одлучи.

Новинарка локалног мелбуршког портала Ејџ Марта Паскуал која је успјела да види Новака по доласку у хотел Парк написала је у свом извјештају да је "тениски шампион дјеловао смирено и сталожено, у зеленој тренерци и џемперу са бијелом маском за лице".