latinica  ћирилица
16/01/2022 |  10:04 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Вучић: Aустралија понизила себе, а не Ђоковића

Аустралија мисли да је понизила Новака Ђоковића, а понизила је себе, поручио је предсједник Србије Александар Вучић поводом одлуке аустралијског суда да најбољи тенисер свијета буде депортован.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је нагласио да они који су одлучивали нису имали никаквих принципа, него су Ђоковића 11 дана малтретирали.

- Да су рекли да вакцинисани не могу да дођу, он не би ни дошао, али у Орвеловским представама све је могуће - рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је навео да је само суђење била фарса са гомилом лажи.

- Тужилац лаже! Процес је био бесмислен. Рекли су да је испод 50 одсто вакцинисано у Србији. Немојте да лажете! Тај број је 58 одсто. То је много више него у бројим земљама ЕУ - рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија на другачији начин дочекати аустралијске атлетичаре који ће доћи у Београд већ у марту.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић нагласио је да је у случају Ђоковић политичка воља узела потпуну доминацију над правном регулативом и спортом.

- Није дошао сам него је добио визу. Тако се не односи према било коме, а поготово не према свјетском гиганту - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је навео да је Ђоковић носилац дипломатског пасоша Србије, те да је Аустралија и то морала да има у виду.

- Он је жртва унутрашње политичке борбе у Аустралији, а ако се тако гледа и морални побједник - поручио је Дачић.

Федерални суд Аустралије одбацио је жалбу најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића на укидање визе, што значи да му слиједи депортација из Аустралије и да неће моћи да учествује на првом гренд слему сезоне који почиње сутра и на којем је требало да брани титулу.

По доласку у Аустралију граничне власти су укинуле визу Ђоковићу, који је шест дана провео у имиграционом притвору, прије него што је судија Ентони Кели поништио ту одлуку и дозволио му да се несметано припрема за "Аустралијан опен".

Међутим, министар за имиграциона питања Аустралије Алекс Хок је након тога одлучио да поништи визу српског тенисера, уз образложење да његово присуство може да изазове противљење вакцинацији против ковида 19 у Аустралији.

Ђоковићев правни тим је уложио жалбу на одлуку министра и случај се поново нашао пред судом Викторије, код судије Келија, који је предмет пребацио на Федерални суд.