latinica  ћирилица
16/01/2022 |  22:20 ⇒ 17/01/2022 | 08:44 | Аутор: РТРС

Вучић: Грађани гласали за промјене Устава (ВИДЕО)

На основу 97,02 одсто обрађених бирачких мјеста, резултати референдума о промјени Устава Србије показују да је 60,48 одсто грађана гласало за, док је 39,52 одсто заокружило "не", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучућ - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучућФото: ТАНЈУГ

- Грађани су изгласали уставне промјене, честитам свима. Готово да нигдје није било проблема на бирачким мјестима. Србија овим шаље позитивну слику у свијет - рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је рекао да је у централној Србији 66,48 одсто гласало за промјене, а 33,5 одсто против.

У Војводини је 60,3 одсто било за, а 39,7 одсто против.

У Београду је резултат 45,4 одсто према 54,6 одсто.

- То је по регионима у укупном броју гласова нешто више од око 400. 000 гласова предности за у односу на не. Грађани су изгласали уставне промјене на референдуму - рекао је Вучић.

Грађани Србије изјашњавали су се о референдумском питању - "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава Републике Србије?" заокруживањем одговора "да" или "не".

Промјене Устава односе се на област правосуђа. Тако Скупштина више неће директно бирати судије и тужиоце, него Високи савјета судства, односно Државно вијеће тужилаца, а судије више неће имати пробни мандат, него за цијели радни вијек.

Срби са Косова и Метохије, будући да им Приштина није допустила да гласају у српским срединама, своје право су искористили у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

У иностранству је могло да се гласа на 10 гласачких мјеста.