latinica  ћирилица
17/01/2022 |  09:09 | Аутор: СРНА

Јовановић: Акценат на представљању уставног поретка Српске

Представништво Републике Српске у Грчкој наставиће и ове године да реализује бројне пројекте с циљем промовисања Српске, али и да се широј јавности представи њен уставни поредак те акценат стави на легитимност њеног постојања, изјавила је шеф овог представништва Јелена Јовановић.
Јелена Јовановић -
Јелена Јовановић

Јовановићева је навела да је циљ да се истакне и значај поштовања Дејтонског споразума којим је БиХ дефинисана као субјект који је састављен од два ентитета и три конститутивна народа те, прије свега, нагласи да је Република Српска створена у миру.

- Ова година ће сигурно бити изазовна као и прошла, с обзиром на то да пандемија вируса корона још не пролази, али, упркос томе, Представништво ће и ове године реализовати велики број пројеката, где ће акценат, осим на промоцији Републике Српске, бити и на помоћи младима у виду стипендија - рекла је Јовановићева у интервјуу Срни.

Она је додала да ће акценат у раду бити и на организовању студијских посјета с циљем промовисања културе сјећања, затим подршци спортским клубовима, фирмама које желе да учествују на међународним сајмовима у Грчкој, те организовању различитих догађаја из културе.

БИЋЕ НАСТАВЉЕНИ ПРОЈЕКТИ ЗА ПОДРШКУ ТУРИЗМУ И ПРИВРЕДИ

Узимајући у обзир да је туризам једна од привредних грана која је највише погођена пандемијом вируса корона, Јовановићева је истакла да ће и ове године бити настављен пројекат којим је представницима туристичких организација и осталих туристичких субјеката из Српске омогућено да похађају бесплатан курс грчког језика са акцентом на терминологију из туризма.

- Пројекат смо покренули у сарадњи са Туристичком организацијом Српске, а овакав вид учења језика, током пандемије, показао се као веома користан медиј у образовању и развоју нових знања који подстиче мотивацију и жељу за даљим напретком и усавршавањем - рекла је Јовановићева.

Он је истакла да за међународно пословање, а посебно у свјетлу недавних процеса у ЕУ, комуникационе компетенције на неколико језика постају све већи фактор, односно извор снаге и пословног успјеха, како појединца, тако и организација.

- Самим тим, Представништво Републике Српске у Грчкој је улагањем у овакав вид развоја нових знања имало за циљ да поспеши развој наших туристичких организација, али и промоцију Републике Српске - навела је Јовановићева.

ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ И ИНИЦИРАЊЕ НОВИХ БРАТИМЉЕЊА ГРАДОВА

Према њеним ријечима, пандемија вируса корона свакако је обиљежила прошлу годину, поготову у Грчкој, гдје је чак до половине маја на снази био такозвани локдаун.

- Упркос изазовима, Представништво је успело да реализује велики број пројеката који су били планирани за 2021. годину, као што су бројни састанци са привредницима и представницима локалне и државне власти - рекла је Јовановићева.

Она је као посебно значајан издвојила и пројекат обнове братимљења градова Грчке и Српске, који се су се братимили током деведесетих, односно иницирање нових братимљења.

- Циљ овог пројекта је размена знања на пољу европских интеграција, стручна помоћ приликом конкурисања за европске грантове, али и културна и институционална сарадња. Самим тим, ове године дошло је до међусобне посете градоначелника Зворника и градоначелника Драме чиме је озваничена и процедура братимљења ова два града - рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да је прошле године премијерно приказан филм "Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић", који је урађен као омаж Ђорђу Михајловићу, чувару Зејтинлика, који представља трећу генерацију чувара српског гробља у Солуну и који чува и представља важан део српске историје.

Јовановићева је навела да је на пољу образовања, Представништво ове године са представницима "Сити Колеџа" у Солуну потписало протокол о сарадњи којим је обезбјеђено 15 стипендија студентима из Републике Српске на овом Колеџу, које покривају 50 одсто школарине за уписе у школску 2021/2022 годину.

ПРОМОЦИЈА ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА И ПРОШИРЕЊЕ ГРЧКО-СРПСКЕ ПОСЛОВНЕ САРАДЊЕ

- Уз подршку Представништва на водећем сајму хране и пића у Југоисточној Европи `Фуд експо - грис дигитал`, који је одржан од 14. до 18. јуна, представиле су се две фирме из Српске, односно `Бањалучка пивара` и `Херцеговачка кућа` - рекла је Јовановићева.

Она је навела да су компаније уз више од 600 излагача из цијелог света, имале прилику да остваре контакт са више од 30.000 професионалаца, заступника маркета, трговаца на велико, те увозника из Грчке, Русије, Немачке, земаља Балкана.

На овај начин, додала је, Представништво улаже у промоцију производа и услуга из Републике Српске на међународном тржишту, али и y проширење грчко-српске пословне сарадње.

- У циљу очувања наше историје и културе, Представништво је уз великодушну донацију Драшка Вишића из Бањалуке, по први пут у грчком музеју, тачније Војном музеју Солуна, обезбедило постављање униформе српског војника из Првог светског рата, где је осим униформе изложена и српска застава као и чутурица из овог рата - рекла је Јовановићева.

Тако је на симболичан начин, напоменула је она, управо на мјесту гдје је борба за отаџбину и слободу српског народа почела, одата је и почаст нашим војницима и дат је допринос очувању наше историје.

- Једна од најдражих активности ове године била је подршка младим спортистима из Републике Српске, тачније Рукометном клубу Бијељина, који су уз подршку Представништва учествовали на турниру у Солуну на којем су освојили бронзану медаљу - рекла је Јовановићева.