latinica  ћирилица
17/01/2022 |  10:22 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Словенија: Смртно страдала четири планинара, за једним се трага

Четири планинара изгубила су живот у Јулијским Алпама на сјеверозападу Словеније, а за једним се и трага.

Ријеч је о одвојеним незгодама које су се догодиле протеклог викенда.

Полиција у Крању потврдила је данас да су тројица планинара јуче смртно страдала, а да је у суботу у Камнишким Алпама погинуо хрватски планинар.

Потрага на подручју планине Комне, на којој од синоћ траје потрага, отркивен је један мртви планинар, а за једним се трага.

Хрватски планинар /37/, који је страдао у суботу, био је у групи са још осам других планинара. Он се на стрмом терену оклизнуо, па је пао и нађен је 300 метара испод мјеста незгоде, преносе хрватски медији.

Прилике у планинама тренутно су врло опасне, стазе су прекривене снијегом испод којег је сакривен лед, што може преварити мање искусне, а посебно треба пазити на стрмим и клизавим теренима, упозорила је полиција.

У Словенији годишње погине и до тридесетак планинара, а горска служба спасавања сваке године има око 500 интервенција, често и уз помоћ полицијског хеликоптера за извлачења унесрећених.

Словеначке планине годишње обиђе око милион људи из земље и иностранства, а чест узрок несрећа, па и оних најтежих су неприкладна опрема и непознавање терена.