latinica  ћирилица
17/01/2022 |  11:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Продановић: Грађани, а не међународни званичници треба да одлучују ко ће их представљати

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да нису добре поруке било ког међународног званичника који наговјештава да би будућност у БиХ или Републици Српској требало да се одвија без ма ког политичког актера, јер су грађани ти који одлучују на изборима ко ће их представљати.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- То је јако лоша порука која обесмишљава основну улогу избора - да грађани одређују и бирају ко ће их представљати - истакао је Продановић.

Продановић напомиње да је сваки други приступ томе јако лош и да у одређеном смислу може хомогенизовати бирачко тијело око одређених питања.

- Ми се у принципу залажемо за то да се у било ком погледу не користе бонска овлаштења која су раније по нашој оцјени наметнута без основа и без основних замисли Дејтонског мировног споразума - оцијенио је Продановић.

Он је додао да сматра да укупна реторика са свих страна, која је тренутно на сцени, треба да утихне, а да се да могућност рационалним разговорима о свим битним питањима која су од интереса и за ентитете, за конститутивне народе и за сваког грађанина у БиХ.

- Стога би и представници међународне заједнице требало да доприносе укупној консолидацији стања, у медијацији да имају једнак однос према свим политичким актерима на политичкој сцени у БиХ - поручио је Продановић.

Кристијан Шмит рекао је на "Фејс" телевизији да ће радити на томе да се у будућности ствари у БиХ одвијају без српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.