latinica  ћирилица
17/01/2022 |  14:07 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Жалба на ослобађајућу пресуду за финансирање тероризма

Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на пресуду којом је Сена Хамзабеговић ослобођена оптужби за финансирање терористичких активности у Сирији и Ираку, изјавио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Грубешић је рекао новинарима да Тужилаштво БиХ није задовољно ослобађајућом пресудом и да је у овом предмету спроведена опсежна истрага и прикупљен велики број доказа.

- Када добијемо пресуду у писаној форми видјећемо шта је водило Суд да донесе ослобађајућу пресуду и Тужилаштво БиХ ће уложити жалбу - рекао је Грубешић.

Суд БиХ ослободио је Сену Хамзабеговић оптужби за финансирање терористичких активности у Сирији и Ираку.

Хамзабеговићева данас није присуствовала изрицању пресуде, а судија Бракон Перић је појаснио да Тужилаштво БиХ није доказало да је она новац слала супругу Мурадифу Хамзабеговићу знајући да ће он бити искориштен за финансирање терористичких организација.

Хамзабеговићева је била оптужена да је од 2013. до 2018. године учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи за држављане БиХ који су боравили на страним ратиштима у Сирији и Ираку, иако је знала да се те особе боре на страни "Исламске државе", укључујући "Џабхат ал Нусра", "Нусра фронт" и друге формације које су на основу резолуција УН проглашене терористичким организацијама.

Оптужница ју је теретила да је у више наврата путовала у Сирију, гдје се налази њен супруг, који је заједно са осталим држављанима БиХ учествовао у терористичким активностима финансираним новцем добијеним од оптужене.

Она је у више наврата обезбјеђивала око 230.000 КМ путем трансакционих рачуна у валутама евро, КМ и швајцарски франак, које је предавала супругу.