latinica  ћирилица
18/01/2022 |  19:24 ⇒ 19/01/2022 | 11:13 | Аутор: РТРС

Јединствен одговор из Српске: Прво повлачење наметнутог закона, па онда деблокада (ВИДЕО)

Повратка у заједничке институције нема све до одлуке у Народној скупштини. И прије скупштинске сједнице, и власт и опозиција шаљу јединствен одговор.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Српски кадрови неће учествовати у одлучивању у заједничким институцијама све док се не ријеши питање Инцкове наметнуте одлуке.

Према изјавама представника власти и опозиције, јединство постигнуто у јулу прошле године, бар по овом питању, није изблиједило.

На молбу предсједника Србије Александра Вучића да се српски представници врате у заједничке институције одговор ће дати Народна скупштина Српске. Прије тога, требало би да буду одржане консултације свих политичких актера.

- Водимо одговорну политику. Разматраћемо све алтернативе - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На адресу парламента Српске још није стигао захтјев за одржавање сједнице, али је све извјесније да ће посланици о овој теми разговарати почетком фебруара. Биће сагледане све могућности у вези с молбом Александра Вучића.

- Знате да је по пословнику још увијек скупштинска пауза, а чим се појави тај захтјев наравно да ћемо бити у прилици да сазовемо колегијум и одлучимо о датуму одржавања посебне или редовне сједнице. Ја вјерујем редовне - рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Посланици су спремни за повратак у скупштинске клупе. На дневном реду требало би да буду три тачке.

Процес враћања отетих надлежности неће бити заустављен. Владајућу коалицију брине став који ће заузети опозиција.

- Ја се увијек надам да ће бити усаглашени, међутим њихово дјеловање дефинитивно у овом тренутку пробошњачко и пробосанско и то је јасно из њихових изјава и њихових ставова. Ја мислим да су они у овом тренутку на фону централизације БиХ. Надам се да ћемо имати довољно памети, мудрости да у овом тешком тренутку за Републику Српску реагујемо заједно, а то је врло важно због притиска међународне заједнице - изјавио је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Иако из Србије стижу сугестије, а не наредбе политички опоненти Милорада Додика кажу да је подлегао притиску и да је ријеч о манипулацији.

Ипак, остају при ставу да је повратак у бх. институције легитиман само ако то Народна скупштина потврди.

Иако је раније опозиција напуштала сједнице на којима је одлучивано о интересима Републике Српске, истичу да ће овај пут дати допринос рјешењу кризе.

- Потреба за јединством постоји. Наравно, не могу прејудицирати, то зависи од ставова других политичких партија, али на овако крупним националним питањима и питањима од интереса за Републику Српску увијек постоји потреба да се постигну јединствени ставови - поручио је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало.

- Разлог због којих су представници из Републике Српске одлучили да не учествују у раду заједничких институција нису престали. Инцков закон је још увијек на снази и док се он не повуче мислим да представници из Српске на нивоу заједничких институција не требају да учествују - нагласио је шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Душко Ивић.

Након што је Валентин Инцко пред одлазак из БиХ наметнуо за Републику Српску спорне измјене Кривичног закона БиХ, 10 лидера политичких партија ставило је потпис на закључак у којем стоји да ће представници из Српске учествовати у раду институција на нивоу БиХ само онда када је кључна заштита интереса српског народа.

За сада нема приједлога како да буде превазиђена деблокада институција у Сарајеву.

Опозиција је поглед усмјерила ка евентуалном договору СНСД-а, ХДЗ-а и СДА. Поставља се питање како, када политичко Сарајево одбија сваки разговор са Бањалуком.

За представнике власти, опозиција избјегава одговорност. Ситуација ће бити јаснија у фебруару, након прве овогодишње сједнице Народне скупштине.